Ćiro Blažević: Što Joe Šimunić zna kakva je bila NDH i tko su bili Ante Pavelić, Luburić i ostalo društvo

"Ja to ne opravdavam, pogotovo ako pokliči aludiraju na ono zlo što se događalo u ustaškom režimu. Moja dvojica braće, Anto i Joso, umrli su kao ustaše, obojica sa 17 godina, 1942. i 1944. godine, ali ja ih ne opravdavam, kao što ih ni moj otac nije opravdavao. Sve što je protiv čovječanstva i civiliziranog ponašanja nitko normalan ne može opravdavati", kazao je 'trener svih trenera'

Ustaške pokliče Joa Šimunića jučer u Maksimiru ne treba opravdavati, ali treba znati da je taj naš reprezentativac došao iz Australije, iz kruga političke emigracije, te da jednostavno ne zna što oni predstavljaju, smatra legendarni hrvatski nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević.
Kako je Blažević rekao za Hinu, ovaj događaj treba staviti u kontekst skandiranja na tribinama, odakle su se isti pokliči čuli tijekom čitave utakmicu.

"Ja to ne opravdavam, pogotovo ako pokliči aludiraju na ono zlo što se događalo u ustaškom režimu. Moja dvojica braće, Anto i Joso, umrli su kao ustaše, obojica sa 17 godina, 1942. i 1944. godine, ali ja ih ne opravdavam, kao što ih ni moj otac nije opravdavao. Sve što je protiv čovječanstva i civiliziranog ponašanja nitko normalan ne može opravdavati", kazao je Blažević.

Na pitanje što bi on, da je sada izbornik, učinio s tim u vezi, Blažević je odgovorio kako nije siguran što bi bilo primjereno, jer je velika nesreća hrvatskog življa da ne može pronaći zajednički jezik oko niti jedne stvari i shvatiti kako ne možemo dobro egzistirati bez razumijevanja i solidarnosti.

"Što Šimunić zna što je NDH, tko su bili Ante Pavelić, Artuković, Luburić i drugi i što su radili? Ne zna ništa. On i mladi izvikivanjem 'za dom spremni' samo izazivaju. Nogomet je uvijek bio država u malom, manifestacija politike. To je neizbježno. Joe Šimunić je došao iz Australije, iz kruga političke emigracije. Možda bi trebalo to samo zanemariti. Totalno zanemariti. Kažu, kaznit će ga UEFA, ma što UEFA zna što je 'za dom spremni'?", zaključio je Blažević.

Hina

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL