Dodijeljeni ugovori iz programa ‘Zaželi’ vrijedni 55 milijuna kuna

U sklopu projekta ‘Zaželi - program zapošljavanja žena faza 3’ u srijedu su uručena 52 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u vrijednosti od 55 milijuna kuna, čime će se omogućiti zapošljavanje 1122 žene koje će skrbiti za više od 6700 starijih i nemoćnih osoba

Ministar Piletić dodjeljuje ugovor.

 

Program se sufinancirana iz Europskog socijalnog fonda, a ministar rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike i obitelji Marin Piletić rekao je kako je Vlada u jesenskom paketu osigurala dodatnih 245 milijuna kuna kako bi se obuhvatili svi prijavitelji za sredstva.

- Time je Vlada omogućila da se na području cijele Hrvatske dodatno zaposli 5000 dugotrajno nezapošljivih žena i omogući pomoć u kući za starije i nemoćne, za njih nešto manje od 30.000. Želimo biti spremni kada Europska komisija usvoji naš operativni program i krene s primjenom ESF-a plus te da intenzitet i trajanje projekta Zaželi bude dulji - dodao je Piletić.

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga istaknula je kako će se s danas dodijeljenim ugovorima omogućiti zapošljavanje 1122 žene koje će skrbiti za više od 6700 starijih i nemoćnih osoba. U sklopu treće faze projekta za zapošljavanje žena usmjerit će se 330 milijuna kuna, dok je kroz prve dvije faze uloženo 1,8 milijardi kuna.

- Sveukupno s trećom fazom bit će uloženo više od 2,2 milijarde kuna, a zaposleno više od 14.000 žena koje skrbe za više od 80.000 starijih i nemoćnih osoba - istaknula je Šimpraga, koja je na dodjelu ugovora došla umjesto premijera Plenkovića koji je pozitivan na koronavirus.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar rekao je da je u trećoj fazi programa obuhvaćeno ukupno 450 ugovora, zaposlit će se 9100 žena koje će skrbiti oko ukupno 55.000 korisnika.

Programe ESF-a treba promatrati kroz ukupnu politiku zapošljavanja koju provodi HZZ, rekao je Lončar dodavši kako taj projekt ima izravan utjecaj i na tržište rada koje je, zahvaljujući Vladinim politikama, ostalo stabilno i u kriznim vremenima. Naglasio je kako u Hrvatskoj trenutno imamo rekordno nisku nezaposlenost i dosad najveći broj osiguranika.

Ministar Piletić je, komentirajući dodjelu jednokratnih potpora umirovljenicima, rekao kako je Vlada, uz redovitu indeksaciju mirovina, već intervenirala s gotovo pola milijarde kuna zbog situacije s covidom, u proljetnom i jesenskom paketu. Najavio je da će Vlada ponovno intervenirati, kako je rekao, ne bude li kriznoj situaciji došao kraj.

Piletić je rekao i kako nije bio u neposrednom kontaktu s predsjednikom Vlade koji je pozitivan na covid-19. Kazao je da se jutros testirao te mu je nalaz negativan.

 

Hina

 

Povezane vijesti