Danas počinje Europski tjedan mobilnosti 2022. pod sloganom 'Kombiniraj i kreći se!'

Ovogodišnjim sloganom 'Kombiniraj i kreći se!' potiče se odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Naravno, hodanje i biciklizam imaju i mnoge druge prednosti

Europski tjedan mobilnosti, vizual.

 

Tema Europskog tjedna mobilnosti 2022. je 'Bolja povezanost', a obuhvaća svaki vid održivog prijevoza u gradskom okruženju. Ova je tema odabrana kako bi se pojedinci diljem Europe ponovno međusobno povezali nakon više mjeseci izolacije, ograničenja i prepreka uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19. Ljudi se mogu povezati, primjerice, na način da se sastaju na trgu u svojem gradu dolazeći pješke, vozeći bicikl ili koristeći javni prijevoz. Pametnim planiranjem i bolje organiziranim prijevozom omogućuje se efikasnije povezivanje mjesta i osoba.

S tim ciljem odabran je i ovogodišnji slogan 'Kombiniraj i kreći se!'. Njime se potiče odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Naravno, hodanje i biciklizam imaju i mnoge druge prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, ne proizvode štetne emisijske plinove te imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Manifestacija Europski tjedan mobilnosti sastavljena je od tri glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti (kao što su npr. uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unapređenje sustava javnoga prijevoza) te 'Dana bez automobila' koji se svake godine održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Lokalne samouprave koje ulože najznačajnije napore u promicanju održive urbane mobilnosti konkuriraju za nagradu Europskog tjedna mobilnosti kojom se želi se nagraditi lokalne vlasti za postignuća ostvarena tijekom godine povezana s uvođenjem mjera održivog gradskog prometa te poticanja građana na njihovu provedbu, sve s ciljem smanjenja onečišćenja zraka i ukupnog poboljšanja kvalitete života građana.

Na dan 15. rujna 2022. svoje je aktivnosti unutar Europskog tjedna mobilnosti prijavilo 2380 gradova u 45 država. Brojni hrvatski gradovi su pripremili aktivnosti za osobe s invaliditetom pa svakako provjerite što se sve događa u vašem gradu.

 

 

Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti