NAJAVA FungiFest - Festival gljiva u Kutini

Posjetitelji će u svakom trenutku moći uživati u izložbi gljiva, multimedijalnoj edukativnoj izložbi Diverterra i programu za djecu

 

Turistička zajednica grada Kutine u suradnji sa Centrom za istraživanje gljiva 'Russula', Gljivarskim društvom 'Ivan Focht' iz Kutine, Javnom ustanovom Parka prirode Lonjsko polje i Pučkim otvorenim učilištem Kutina, organizira u subotu, 24. rujna 2022., u vremenu od 9 do 17 sati, sedmi po redu FungiFest - Festival gljiva u Kutini.

Iz Turističke zajednice poručuju da ovogodišnji FungiFest mijenja adresu održavanja, s obzirom na pojavu bolesti bedrenice na zajedničkom pašnjaku Osekovo u PP Lonjsko polje i privremenog zatvaranja Posjetiteljskog centra Repušnica u kojem se dosad uspješno održavao Festival gljiva.

Program događanja će se održati u parku ispred Pučkog otvorenog učilišta Kutina i Klubu Arcus te će uključivati izložbu drveća, gljiva i lišajeva koju će prirediti Centar za istraživanje gljiva 'Russula' i GD 'Ivan Focht' Kutina, stručna predavanja, kreativne radionice, razgledavanje interaktivne izložbe Diverterra, glazbeni nastup KUD-a Moslavina i ugostiteljsku ponudu s jelima od gljiva. Manifestacija će započeti glazbenim nastupom KUD-a Moslavina s dječjim folklornim ansamblom uz dječje igre, pjesme i plesove Međimurja i pripremni folklorni ansambl s pjesmama i plesovima Moslavine s 'Na Ilovoj tijoj vodi...'.

Izložba drveća, gljiva i lišajeva će biti postavljena na otvorenom, ispred Pučkog otvorenog učilišta, u natkrivenom dijelu te će biti otvorena i besplatna za sve posjetitelje. Predavanja 'Usporedba najčešćih jestivih i otrovnih gljiva Moslavine' te 'Skrivene veze između drveća, gljiva i lišajeva' će se održati u Klubu Arcus uz stručne predavače. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta bit će održane dvije kreativne radionice 'Gljivarski agamograf' i 'Gljive od kartona', a djeca će moći uživati u vožnji tradicionalnim starinskim vrtuljkom iz Povijesne udruge Bršljanica.

U parku ispred Pučkog otvorenog učilišta Kutina moći će se vidjeti multimedijalna edukativna izložba Diverterra namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta. Izložba djecu educira o zaštiti okoliša, klimatskim promjenama, zaštiti prirode i bioraznolikosti, a zanimljivo je da teme izložbe narativno predstavljaju animirani likovi sedam životinja (avatara): jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela. Zbog unutarnjeg prostora održavanja izložbe, broj posjetitelja će biti ograničen te će se organizirati u četiri različita termina.

 

Izvor: Turistička zajednica grada Kutine

 

Povezane vijesti