Konferencija za medije inicijative DOSTA! povodom obilježavanja Dana sigurnog pobačaja

Organizacije okupljene u inicijativu DOSTA! su nakon istupa Mirele Čavajda u javnost u svibnju ove godine u kojem je iznijela svoje iskustvo u četiri bolnice koje su joj odbile prekinuti trudnoću radi teških malformacija fetusa, uputile otvoreno pismo premijeru Plenkoviću

Logo inicijative DOSTA!

 

Konferencija za medije koja će se održati u utorak 27. rujna 2022. u 13 sati u udruzi Roditelji u akciji - Roda, Žerjavićeva 10/I, povodom obilježavanja Dana sigurnog pobačaja i prijave koju je inicijativa DOSTA! uputila Posebnim procedurama Ujedinjenih naroda za ljudska prava o uskraćivanju prekida trudnoće Mireli Čavajda.

Organizacije civilnog društva okupljene u inicijativu DOSTA! su nakon istupa Mirele Čavajda u javnost u svibnju ove godine u kojem je iznijela svoje iskustvo u četiri zagrebačke bolnice koje su joj odbile prekinuti trudnoću radi teških malformacija fetusa, uputile otvoreno pismo premijeru Plenkoviću.

U otvorenom pismu zatražene su hitne intervencije radi sprečavanja torture i mučenja žena u javnim bolnicama te osiguravanja dostupne i sigurne zdravstvene zaštite žena u Hrvatskoj. Tom prilikom su ministru Berošu i premijeru Plenkoviću upućeni zahtjevi za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u RH preko 120 organizacija civilnog društva.

Zahtjevi nisu ispunjeni, a žene i dalje strepe od nečovječnog postupanja i uskraćivanja prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, poručuju iz inicijative.

Na konferenciji za medije govorit će Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda, Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje te Lana Bobić iz udruge U dobroj vjeri.

 

Izvor: Udruga Roditelji u akciji - Roda

 

Povezane vijesti