Predstavljanje nacionalnog projekta 'Mama, budi zdrava - Ružičasti listopad'

Cilj je senzibilizirati učenike o važnosti zdravlja, te potaknuti njhove majke na pravovremene kontrolne preglede

Ljudi u ružičastom, ilustracija.

 

Udruga SVE za NJU poziva vas na predstavljanje nacionalnog projekta 'Mama, budi zdrava - Ružičasti listopad' u srijedu, 28. rujna 2022. u 10 sati u Osnovnoj školi Mate Lovrak na na adresi Ulica Mirka Antolića 18, Petrinja.

'Mama budi zdrava - Ružičasti listopad' nagrađivani je projekt u kojem će ove godine sudjelovati preko stotinu osnovnih i srednjih škola, odnosno 40 tisuća učenika diljem Hrvatske. Cilj je senzibilizirati učenike o važnosti zdravlja, te potaknuti njhove majke na pravovremene kontrolne preglede. Na konferenciji za medije okupljenima će se obratiti predstavnica udruge Sve za nju Ljiljana Vukota, ravnateljica OŠ Mate Lovrak Ankica Krnjajić Magdić, a očekuju se i predstavnici lokalne gradske vlasti.

Projekt 'Mama budi zdrava' krenuo je 2017. godine u Glini i provodi se s ciljem osvješćivanja žena o brizi za vlastito zdravlje. Svjedoci smo pobola žena svih dobi od zloćudnih bolesti, kao i često kasnog otkrivanja bolesti, što značajno smanjuje šanse za izlječenje. Jedna od glavnih briga oboljeloj ženi u tom trenutku postaje što će biti s djecom. Djeca mogu imati pozitivan utjecan na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje, stoga smo osmislili projekt u kome djeca sudjeluju u prenošenju preventivnih i edukativnih poruka majkama i drugim ženskim članovima obitelji i pomažu nam da ih potaknemo na redovitije kontrolne preglede.

Briga za vlastito zdravlje predstavlja odgovornost ne samo prema sebi nego i prema cijeloj obitelji, a djeca mogu imati snažan utjecaj na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje. Stoga je njihova uloga u ovom projektu prenijeti preventivne i edukativne poruke majkama i drugim ženskim članovima obitelji kako bi ih potakli na redovite kontrolne preglede. I na kraju, kad je mama zdrava, obitelj je zdrava.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti