U Petrinji predstavljen projekt 'Mama, budi zdrava - Ružičasti listopad'

S ovim projektom htjeli smo iskoristiti najemotivniji moment u našim životima, a to je odnos majke i djeteta. Imamo saveznike u djeci da poruku o važnosti preventivnih pregleda prenesu svojim mamama, bakama i bliskim ženskim osobama, kazala je Vukota

Učenici škole stoje u obliku ružičaste vrpce.

 

Tijekom listopada, udruga SVE za NJU zajedno s učenicima osnovnih i srednjih škola aktivno će raditi na važnosti prevencije raka dojke.

Projekt Udruge Sve za nju, 'Mama budi zdrava - Ružičasti listopad' s ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka dojke i poticanja žena na brigu o zdravlju, započeo je u srijedu predstavljanjem u Osnovnoj školi Mate Lovrak u Petrinji.

Ideja projekta je da na lijep i emotivan način zamolimo i potaknemo majke da pročitaju letke i odu napreventivan pregled, objasnila je voditeljica projekta Ljiljana Vukota iz Udruge Sve za nju na konferenciji za medije.

- S ovim projektom htjeli smo iskoristiti najemotivniji moment u našim životima, a to je odnos majke i djeteta. Imamo saveznike u djeci da poruku o važnosti preventivnih pregleda prenesu svojim mamama, bakama i bliskim ženskim osobama. Majke to znaju, ali ponekad brigu o drugima i poslu pretpostavljaju svojim redovitim pregledima. Nažalost, ova bolest je nasumična i ne bira - kazala je Vukota.

Vukota bi voljela da djeca iskoriste svoj utjecaj na majke jer roditelji trebaju osvijestiti da je u zoni njihove odgovornosti za odgoj djece, ključno da oni sami budu dobro.

- Uzdamo se da će naših 40 tisuća saveznika, učenika u Hrvatskoj, dobro odraditi svoju zadaću, napisati na letke svoje i majčino ime, podijeliti ih majkama i zamoliti ih da letke pročitaju i odu na preglede. I sama djeca će kroz cijeli taj proces indikretno osvijestiti koliko je bitna briga za zdravlje -zaključila je.

Prizor s predstavljanja projekta.Ravnateljica OŠ Mate Lovrak, Ankica Krnjajić Magdić ponosna je što je Nacionalni projekt 'Mama, budi zdrava - Ružičasti listopad' 2022. započeo upravo u OŠ Mate Lovrak.

- Danas su učenici naše škole poslali snažnu poruku svojim majkama da žele da redovito idu na preventivne preglede jer ako su mame zdrave, i djeca će biti sretna i bezbrižna. Ovim putem pozivam gotovo 400 majki naših učenika, 60-ak djelatnica, ali i sve naše Petrinjke da obave preventivne preglede koji spašavaju živote - kazala je Ankica Krnjajić Magdić.

Projekt 'Mama budi zdrava' nagrađivan od strane Europske komisije, koji se u Hrvatskoj provodi od 2017. godine, provodit će se tijekom ovog listopada u preko stotinu osnovnih i srednjih škola i vrtića diljem Hrvatske, a u njemu će sudjelovati oko 40 tisuća učenika. Svi će oni dobiti edukativne letke na koje će upisati svoje i majčino (ili bliske ženske osobe) ime koje će uručiti svojim majkama kako bi pomogli osvijestiti žene o važnosti brige za njihovo zdravlje u Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke.

Škole će snimiti fotografiju učenika koji će u rukama držati ružičaste balone ili kratku video poruku učenika 'Mama, budi zdrava', te provesti druge aktivnosti posvećene zdravlju te dizanju svijesti o važnosti čuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih stilova.

Projekt se provodi šestu godinu zaredom pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Podržale su ga i tvrtke Manner i Roche.

 

Izvor: Udruga Sve za nju

 

Povezane vijesti