Skandalozno: Slijepa osoba opet ponižena u Hrvatskim željeznicama

Predstavnica karlovačke Udruge slijepih Danica Rob, da apsurd bude veći, doživjela je diskriminaciju nakon skupa na kojemu je, zajedno s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak, raspravljala o položaju i zapošljavanju slijepih žena, njihovoj ulozi u politici, obitelji i načinima kako suzbijati njihovu diskriminaciju u društvu

Predstavnica karlovačke Udruge slijepih Danica Rob priopćila je da joj je kondukter HŽ-a na Glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu, odakle je trebala otputovati vlakom, rekao kako joj ne može pomoći prilikom presjedanja, zbog čaga je morala putovati autobusom.
Zbog toga traži javnu ispriku HŽ-a i kažnjavanje konduktera, "kako ništa slično ne bi doživjela viši ni jedna slijepa osoba ili bilo koja osoba kojoj je potrebna pomoć pri presjedanju".

Karlovčanka Danica Rob je u ime Udruge slijepih Karlovac sudjelovala u Zagrebu na Konferenciji Mreže slijepih žena. Kad je konferencija završila, do zagrebačkog Glavnog kolodvora je imala pratnju, zatim je vlakom trebala putovati sama do Karlovca, gdje ju je očekivao sin.

Zbog remonta pruge međutim, najavljeno je presjedanje na autobus, za što joj je trebala pomoć, no kondukter joj je, izvijestila je, rekao da joj neće moći pomoći jer će morati pregledavati karte, te neka se snađe. Tako je morala odustati od željeznice te je sa svojm pratnjom u Zagrebu, slabovidnom osobom, otišla na Autobusni kolodvor i vratila se autobusom.

"Ja se od djetinjstva, kao i mnoge druge slijepe osobe, koristim vlakovima i nikada nisam doživjela da mi kondukter nije htio pomoći i to u situaciji kada je najavio putnicima za Karlovac da će zbog remonta pruge morati u Zdenčini presjedali u autobus", kazala je Danica Rob.

A na skup s kojega se vraćala, kaže, zajedno s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak raspravljali su o položaju i zapošljavanju slijepih žena, njihovoj ulozi u politici, obitelji i načinima kako suzbijati njihovu diskriminaciju u društvu.

Rekla je da je njena obitelj zvala Glavni željeznički kolodvor Zagreb gdje su dobili savjet da u ponedjeljak na Kolodvoru Karlovac predaju pritužbu jer je kondukter po svim pravilima struke trebao pružiti pomoć i to će, kazala je Rob, i učiniti.

Hina

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL