AGENCIJA ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE Zbornik radova projekta poticanja kvalitetnog novinarstva

Zbornik izabranih radova nastalih u sklopu projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2021., predstavljen 14. studenoga 2022. u Zagrebu, dostupan je i online, na mrežnim stranicama AEM-a, a cilj samog projekta je osnaživanje istraživačkog i na činjenicama utemeljenog novinarstva

Prizor s predstavljanja zbornika.

 

Projekt poticanja novinarske izvrsnosti osmislila je i provodi Agencija za elektroničke medije od 2020. godine, a pokrenula ga je dodjelom bespovratnih sredstava novinarima/novinarkama za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa iz područja kulture, zdravstva, lokalnih tema, ekumenizma i religije, ljudskih prava, položaja žena u društvu, ranjivih skupina, tema od interesa za manjine u društvu, djece i mladih, obrazovanja, sporta, gospodarstva, industrije zabave, života u doba pandemije, posljedica i obnove nakon elementarnih nepogoda, odnosa RH prema njenim građanima u dijaspori, međunarodnih odnosa te Europske unije i EU politike.

Povjerenstvo za ocjenjivanje novinarskih projekata, uz predsjednicu Anitu Malenicu, članicu Vijeća za elektroničke medije, čine ugledne novinarke/novinari Mislav Miholek, Ivana Petrović, Davor Ivanković, Mato Jerkić, Robert Mihaljević i Gordana Škaljac Narančić.

Na javni poziv, koji je objavilo Vijeće za elektroničke medije u 2021., bilo je prijavljeno ukupno 204 novinarskih projekata, od čega je 201 prijava bila pravovaljana. Povjerenstvo za ocjenjivanje predložilo je Vijeću za elektroničke medije najbolje ocijenjene projekte, a u konačnici je ostvaren 81 novinarski projekt s ukupno 544 objavljena članka. Riječ je o radovima nastalima u sklopu drugog ciklusa ovog projekta koji se provodio na temelju bespovratnih sredstava u visini od 983.213,00 kuna, proslijeđenih od Ministarstva kulture i medija u okviru raspodjele prihoda od igara na sreću, čime ukupan iznos sredstava namijenjenih poticanju novinarske izvrsnosti u protekle dvije godine iznosi 1.983.213,00 kuna.

Projekt Poticanja novinarske izvrsnosti nastavljen je i u 2022. godini, i to uz značajno povećan iznos bespovratnih sredstava od milijun i petsto tisuća kuna, a predviđena su sredstva i za nastavak projekta u 2023. godini.

E-izdanje Zbornika izabranih radova iz 2021. nalazi se ovdje.

 

Izvor: Agencija za elektroničke medije

 

Povezane vijesti