SDP-ov KLUB ZASTUPNIKA Od Nove godine sedam i pol tisuća osoba s invaliditetom ostaje bez osobnih asistenata

Plaća osobnih asistenata za četiri sata iznosi 2100 kuna i taj se iznos nije mijenjao od 2006. godine kada je uvedena osobna asistencija, a 4200 kuna za rad od osam sati primaju videći pratitelji, rekla je Martina Vlašić Iljkić

Sabor RH

 

SDP-ova zastupnica Martina Vlašić Iljkić upozorila je u srijedu kako od Nove godine 7503 osobe s invaliditetom ostaje bez osobnih asistenata te da Zakon o osobnim asistentima nije poslan u javno savjetovanje, a da ministarstvo opet nije osiguralo prijelazno razdoblje za njihovo financiranje.

- Tražimo sustavno financiranje osobne asistencije. Ne putem udruga i projektnih aktivnosti jer neke od osoba s invaliditetom ne žele biti članovi udruga niti su im one dostupne u njihovoj sredini - rekla je Vlašić Iljkić uime Kluba SDP-a tijekom slobodnih govora u Hrvatskom saboru.

Smatra da je sustavno financiranje osobne asistencije jedini način kako bi to bilo osigurano svim osobama s invaliditetom i da ne bi došlo do prekida kontinuiteta usluga osobnih asistenata.

Vlašić Iljkić navela je da, po podacima Registra osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u našoj zemlji živi 612.212 osoba s invaliditetom. Uslugu osobnog asistenta, tumača znakovnog jezika te videćih pratitelja mogu ostvariti osobe s najtežim invaliditetom starije od 18 godina i s utvrđenim IV. i potencijalno III. stupnjem oštećenja funkcionalnih sposobnosti.

Plaća osobnih asistenata za četiri sata iznosi 2100 kuna i taj se iznos nije mijenjao od 2006. godine kada je uvedena osobna asistencija, a 4200 kuna za rad od osam sati primaju videći pratitelji, rekla je.

Vlašić Iljkić kaže da zakon o inkluzivnom dodatku nije 'ni u obrisima', a ocijenivši da je ministarstvo 'još jednom pokazalo kako je lako obmanjivati javnost stalnim produljivanjem donošenja zakonskih propisa', apelirala je da se donese zakone o osobnim asistentima i inkluzivnom dodatku.

 

Hina