PANTOVČAK O čemu je predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima osoba s invaliditetom

Prema riječima predsjednice Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marice Mirić, jedan od najvećih problema je činjenica što još uvijek nije riješeno financiranje udruga osoba s invaliditetom

Zopran Milanović

 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović primio je u ponedjeljak predstavnike Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske te su se složili da se država u rješavanju potreba osoba s invaliditetom ne može oslanjati samo na novčana sredstva iz fondova EU.

Uz predsjednicu Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Maricu Mirić, na sastanku su bili predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada Ante Štulić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, izvršna direktorica Saveza društava distrofičara Hrvatske Rimac, predsjednik Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama Ozren Catela, trenutačna predsjednica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih Jadranka Krstić i prevoditeljica Justina Zajc, novoizabrana predsjednica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih Dijana Vincek, predsjednik Saveza civilnih invalida rata Hrvatske Ante Kalina, izvršna direktorica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske Dijana Roginić, predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom Jozefina Kranjčec, predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske Penko, predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom Denis Marijon, predsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize Ivica Bašić, predsjednik Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara Bojan Hajdin, predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet uz psa vodiča Mira Katalenić, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih Andreja Veljača i pratitelj Petar Glavaš te predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba 'Dodir' Sanja Tarczay i prevoditeljica Karla Silić.

Sastanak u Uredu predsjednika održan je povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji je obilježen 3. prosinca.

Iako je povod bio prigodni, na sastanku se razgovaralo o ozbiljnim problemima s kojima se udruge i njihovi članovi i dalje susreću. Štoviše, predstavnici udruga zatražili su podršku predsjednika Milanovića kako bi riješili ključne probleme, stoji u priopćenju.

Prema riječima predsjednice Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marice Mirić, jedan od najvećih problema je činjenica što još uvijek nije riješeno financiranje udruga osoba s invaliditetom.

U europskom Fondu za oporavak postoje velika sredstva koja bi se mogla koristiti za potrebe udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom, ali u praksi se taj novac nedovoljno koristi. Želja nam je da se od 2024. krene s organiziranim financiranjem naših članica, poručila je Mirić.

U udrugama se nadaju kako će dio problema biti riješen i donošenjem novog Zakona o osobnoj asistenciji koji je od početka prosinca u javnom savjetovanju, a plan je da stupi na snagu 1. srpnja 2023.

Međutim, nisu sve udruge zadovoljne nacrtom zakona, štoviše, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih Andreja Veljača tvrdi kako je predloženi Zakon o osobnoj asistenciji 'sramotan'.

Prema njezinim riječima, niti jedan prijedlog saveza slijepih nije prihvaćen, a posebno su nezadovoljni što se ponovo uvodi imovinski cenzus.

Predsjednica Saveza gluhih i nagluhih Jadranka Krstić također je kazala kako se njihovi prijedlozi ne uvažavaju, te se složila s kritikama na račun predloženog zakona.

- Država ne može pobjeći od svoje odgovornosti, odnosno ne može se oslanjati samo na sredstva iz fondova EU. To je posao državne vlasti i ona mora pronaći rješenja za potrebe osoba s invaliditetom - rekao je na sastanku predsjednik Milanović koji opravdanim smatra zahtjeve o kojima se razgovaralo na sastanku na kojem su bili  predstavnici brojnih udruga osoba s invaliditetom.

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske je krovna organizacije osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Mrežu Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) čini 15 nacionalnih saveza i OSVIT kao mreže zaštitnih radionica Hrvatske, putem kojih okuplja više od 250 lokalnih udruga osoba svih vrsta invaliditeta u cijeloj Hrvatskoj.

 

Hina/Ured predsjednika Republike Hrvatske

 

Povezane vijesti