ZAGREB Predavanja štićenicima domova za starije osobe o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju

Štićenici domova su informirani o izmjeni modela obiteljskih mirovina, kojom se povećava ukupno mirovinsko primanje omogućavanjem isplate dijela obiteljske mirovine u visini od 27 posto uz korištenje starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine

Prizor s predavanja.

 

Savjetnici iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prošlog su tjedna održali predavanja o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, koje su stupile snagu 1. siječnja 2023., s posebnim naglaskom na novi model obiteljskih mirovina i ostvarivanje prava na isplatu dijela obiteljske mirovine, u Domu za starije osobe Medveščak, Domu za starije osobe Sveta Ana Zagreb, Domu za starije osobe Sveti Josip Zagreb, Domu za starije osobe Trešnjevka, Domu za starije i nemoćne osobe Trnje i Domu za starije osobe Park (lokacija Ivanićgradska 52).

Štićenici domova su informirani o izmjeni modela obiteljskih mirovina, kojom se povećava ukupno mirovinsko primanje omogućavanjem isplate dijela obiteljske mirovine u visini od 27 posto uz korištenje starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine. Također, predstavljeno im je i povećanje obiteljskih mirovina za deset posto i najnižih mirovine za tri posto od 1. siječnja ove godine.

 Ovim predavanjima uspješno su obuhvaćeni svi domovi u vlasništvu Grada Zagreba, a njihovi štićenici postavili su brojna pitanja HZMO savjetnicima te iskazali značajan interes te zadovoljstvo održanim predavanjima i takvim načinom neposrednog informiranja o pravima iz mirovinskog osiguranja i njihovom ostvarivanju.

HZMO je u vezi novog modela obiteljskih mirovina od 1. siječnja 2023., zbog povećanog interesa javnosti u vezi s promjenama koje je donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, posebno u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje prava na isplatu dijela obiteljske mirovine, a radi što boljeg i jasnijeg informiranja svojih korisnika, dana 13. siječnja 2023. na svojoj web stranici pojasnio nova pravila.

 

Izvor: Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti