JAVNA TRIBINA BISER MUDROSTI - DRUGA PRILIKA 'Najbolji poklon je cijepljenje protiv HPV-a'

U posljednjih deset godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice u prosjeku godišnje oboli oko 320 žena, umre ih oko 120, a gotovo svaki taj slučaj mogao se spriječiti pravovremenim cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled

Prizor s tribine.

 

Ovi podaci čuli su se prošlog petka poslijepodne na javnoj tribini za mlade Biser mudrosti - Druga prilika održanoj u zagrebačkoj Tribini Grada Zagreba s ciljem prevencije raka vrata maternice.

Organizaciju dvosatnog događanja povodom Dana mimoza i Tjedna prevencije raka vrata maternice, zajednički su potpisali Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske, Studentska sekcija za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta u Zagrebu te Udruga Sve za nju, a sve pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

- Najbolji poklon koji možete pokloniti prijateljici, prijatelju, sestri, bratu je uvjeriti ih, potaknuti i ohrabriti da se cijepe protiv HPV-a - poručila je mladima u publici Jerka Dumić s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta te se založila za obavezno cijepljenje protiv HPV-a u šestom razredu osnovne škole.

Magdalena Grce s Instituta Ruđer Bošković nazvala je sramotom činjenicu da žene danas umiru od raka vrata maternice kada postoje toliki alati kojima se to može spriječiti.

Pomoćnica pročelnika gradskog Ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević spomenula je obiteljske liječnike i zagrebački Centar za mlade gdje se mladi do 25. godine mogu besplatno cijepiti, ukoliko im roditelji nisu dopustili redovno cijepljenje protiv HPV-a u osnovnoj školi. Dodala je da procijepljenost u Zagrebu trenutačno iznosi 40 posto, a cilj je postići barem 70 posto.

Najveća procijepljenost protiv HPV-a bilježi se u Norveškoj, na Islandu, u Kanadi i Australiji. Svjetska zdravstvena organizacija je pak kao cilj postavila nestanak bolesti raka vrata maternice do kraja 2030. godine.

Državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić na tribini je potaknula mlade djevojke da redovno, barem jednom godišnje odu na ginekološki pregled jer im on može spasiti život, da se cijepe te da se u spolnom životu ponašaju odgovorno.

Maja Erceg Tušek, psihologinja iz Udruge Sve za nju, smatra da se treba boriti i protiv stigmatizacije oboljelih osoba te više pričati o spolnim bolestima jer upravo sram mnoge mlade sprečava da potraže liječničku pomoć.

- Ova bolest izuzetno je stigmatizirana zbog činjenice da su te žene bile zaražene HPV-om i zato je važno educirati javnost da se svatko može zaraziti, nikako ne samo oni koje češće mijenjaju seksualne partnere - kazala je.

Epidemiologinja Nemeth Blažić mladima je na kraju poručila da se o prevenciji i bolestima informiraju na aplikaciji Spolno zdravlje te web portalu Neću rak.

Zajednička fotografija s tribine.Na panel diskusiji sudjelovali su redom: državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić, epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić, pomoćnica pročelnika gradskog Ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević, Magdalena Grca i Nina Milutin Gašperov s Instituta Ruđer Bošković, Jerka Dumić s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, Hana Škornjak iz Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar i psihologinja Maja Erceg Tušek iz Udruge Sve za nju.

Tribina s temom zaštite zdravlja mladih pratila se i preko Facebook stranice Udruge Sve za nju.

U Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina. Najviše pogađa dobnu skupinu od 35 do 55 godina. Trećina svih dijagnosticiranih žena mlađa je od 50 godina. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice u prosjeku godišnje oboli oko 320 žena, umre ih oko 120, a gotovo svaki taj slučaj mogao se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled.

U čak 99,7 posto slučajeva ovu vrstu raka uzrokuje dugotrajna infekcija HPV-om i zato rano otkrivanje promjena stanica vrata maternice može uspješno spriječiti nastanak raka. Uz standardni PAPA test primjenjivat će se i HPV test. Redovitom kontrolom mogu se rano otkriti i liječiti premaligne promjene tako da se uz cijepljenje i redovite kontrole rak vrata maternice može iskorijeniti.

Nacionalni program za rano otkrivanje pokrenut je 2012., a uskoro kreće revidirani program, odnosno pilot projekt revidiranog programa koji će se prema planu provoditi u Virovitičko-podravskoj županiji, a potom i na nacionalnoj razini od 2024. uz postojeći oportunistički probir.

Novi nacionalni preventivni program obuhvatit će žene od 20 do 64 godine, s ciljem smanjenja pojavnosti raka vrata maternice, vrste raka koju je moguće najuspješnije prevenirati. Svjetska zdravstvena organizacija je pokrenula inicijativu za eliminaciju, a neke zemlje su to najavile već do 2030.

 

Izvor: Udruga Sve za nju

 

Povezane vijesti