ZAGREB Oporba podržala štrajk radnika Čistoće, pozivaju na dijalog

Radnici zagrebačke Čistoće su u štrajku solidarnosti s trojicom kolega koji su dobili otkaz, zbog čega je zagrebački HDZ pozvao na dijalog i smirivanje strasti, a Domovinski pokret ističe da komunalci daju sve od sebe u kaotičnoj situaciji koju je stvorila vlast u Zagrebu

Štrajk radnika Čistoće.

 

Štrajk nekoliko stotina radnika Čistoće koji je počeo u ponedjeljak uoči preuzimanja prve smjene, i dalje traje.

- Ovo je nota upozorenja od svih djelatnika Čistoće i cjelokupne mase. Tražimo da se na posao vrate trojica ljudi koji su dobili izvanredne otkaze - rekao je Hini radnik Čistoće koji je želio ostati anoniman.

Naglašava da štrajk, zbog kojeg teren nije izašao niti jedan kamion Čistoće nije pitanje pojedinca, već da se on dogodio spontano, i da je ‘stvar mase’.

- Trenutno će nas biti, uz one koji nisu jutros izašli na teren, preko 500, 600 - rekao je, istaknuvši da će se njihov prosvjed i štrajk jedino moći prekinuti odluka Uprave Holdinga da se trojicu njihovih kolega vrati na posao.

HDZ kritizira model prikupljanja otpada, poziva na smirivanje strasti

Iz zagrebačkog HDZ-a reagirali su, kritizirajući zagrebački model prikupljanja otpada i upozorili na nedostatnu infrastrukturu. Kažu i da radnici, čiji su otkazi bili okidač za štrajk, nisu napravili ništa protiv onoga što inače rade u redovitim aktivnostima.

- Po našim informacijama, radnici koji su dobili otkaz nisu ništa napravili protiv onoga što inače rade u redovitim aktivnostima. Nadamo se da će se isto i dokazati smirivanjem strasti i proučavanjem svih relevantnih činjenica. Radnici nisu mogli prići kontejneru koji je bio zatrpan te su morali raščistiti put - priopćeno je iz HDZ-a.

Pozvali su na socijalni dijalog i smirivanje strast te upozorili na problem pretrpanosti kontejnera, zašto je, smatraju, 'kriv sustav penaliziranja odvoza miješanog otpada, dok u isto vrijeme nije stvorena infrastruktura za odvojeni otpad'.

I Domovinski pokret podržao radnike Čistoće

Iz Domovinskog pokreta podržali su radnike Čistoće. Tvrde da ne postoji procedura za odvoz i zbrinjavanje otpada, te ističu da to nije krivica djelatnika Čistoće, nego gradske vlasti.

- Stoga upravo gradska vlast treba snositi odgovornost, a ne radnici koji, vjerujemo, daju sve od sebe u ovoj kaotičnoj situaciji koju je stvorila platforma 'Možemo' - istaknuo je u priopćenju predsjednik te stranke i potpredsjednik Gradske skupštine Igor Peternel.

U međuvremenu su u javnosti istupili radnici Čistoće, koji su zbog miješanja različitih frakcija otpada prilikom odvoza dobili izvanredni otkaz. Ta je videosnimka objavljena u javnosti, a na njoj se vidi da radnici u isti kamion prazne različite kontejnere.

Jedan od njih medijima je ispričao kako nisu pomiješali otpad, već su isključivo prikupljali plastiku. Dodaje i da su u spremnike biootpada i miješanog komunalnog otpada, koji su u tom trenutku bile prazne, samo skupili plastiku koja se nalazila oko kontejnera, kako bi je lakše ispraznili.

 

Hina

 

Povezane vijesti