PRIMIRJE U ZAGREBU Radnici Čistoće nastavili raditi

Radnici Čistoće u srijedu navečer, nakon trodnevnog štrajka, nastavili su raditi, a u pregovorima s Upravom Holdinga dogovoreno je da će zasad dobiti povećanje od 700 kuna za najniže plaćene poslove i 600 kuna za vozače

Štrajk radnika Čistoće.

 

- Od večeras se ide raditi, a čeka se u petak dogovor sindikata i Holdinga pa ćemo vidjeti… Oni moraju naći novac da bi mogli nama dati, do utorka moraju smisliti - rekao je jedan od radnika novinarima, po završetku sastanka.

Na sastanku je zajedno s radnicima bio i predsjednik SSSH-a Mladen Novosel, a novinarima je opetovano ponovio da sindikati nisu organizatori trodnevne obustave rada. On je, kaže, s radnicima bio tražeći način kako da radnici dobiju ono zbog čega su izrazili bunt.

- Dogovoreno je na razini pet radnika i mene koji smo bili na sastanku s Upravom, da će radnici dobiti ono što nisu imali prošli mjesec, oni s najmanjim koeficijentom 700 neto kuna više, vozači 600 kuna više, do onog trenutka dok u postupku mirenja koji je u tijeku, dok sindikati ne ispregovaraju ostale njihove zahtjeve - rekao je Novosel novinarima.

Predstavnici radnika, ističe, koji sudjeluju u mirenju inzistirat će da se koeficijenti ugrade u kolektivni ugovor.

- Ako uprava neće moći to prihvatiti sindikati će se obratiti radnicima koji će odlučiti je li im nešto prihvatljivo ili idu tada u novi štrajk koji ima glavu i rep - rekao je Novosel.

Novosel je ustvrdio i kako radnici nisu od ničega odustali i da su ‘dobili najviše što su mogli’ te je potvrdio kako su mu rekli da se vraćaju raditi u trećoj smjeni.

- Uprava je rekla da se neće nijedan prekršajni postupak pokretati prema ranicima zbog štrajka - rekao je čelnik SSSH.

Nakon sastanka, predsjednik Uprave Holdinga Ivan Novaković i šef Čistoće Davor Vić novinarima nisu htjeli davati izjave.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ranije je najavio da će Uprava Zagrebačkog holdinga prijaviti sudu nezakoniti štrajk radnika Čistoće, a troškove plaća radnika koji nezakonito štrajkaju neka snose sindikati, što iznosi 100.000 eura dnevno.

Sindikati su pak poručili Tomaševiću da troškove štrajka radnika Čistoće neće snositi sindikati, jer nisu ni organizirali štrajk.

Radnici Čistoće obustavili su rad u ponedjeljak u ujutro solidarizirajući se s trojicom kolega koji su dobili izvanredni otkaz zbog povrede radne dužnosti, no u utorak su osim traženja da im se ukine odluka o otkazu, koju je uprava Zagrebačkog holdinga prihvatila, iznijeli 11 novih zahtjeva vezanih uz povećanje plaća i materijalnih prava. Radnici su tako zatražili povećanje koeficijenata - 1,8 radnicima, a 2,4 vozačima.

 

Hina

 

Povezane vijesti