Deset godina Hospicija ‘Marija Krucifiksa Kozulić’ u Rijeci

Ustanova palijativne zdravstvene skrbi, hospicij ‘Marija Krucifiksa Kozulić’ otvoren je u Rijeci na današnji dan prije deset godina, 28. siječnja 2013., kao ustanova cjelovite skrbi za one čija bolest više ne reagira na postupke liječenja

Hospicij ‘Marija Krucifiksa Kozulić’.

 

U povodu godišnjice otvorenja hospicija, u subotu je u kapeli Bogoslovnog sjemeništa ‘Marije Kraljice apostola’ održano svečano misno slavlje, koje je prevodio riječki nadbiskup Mate Uzinić, a u predavaonici hospicija održan je simpozij naziva ‘Palijativna skrb - kada više ne možemo utjecati na ishod, ali možemo na put’.

Sa skupa su upućene zahvale svim djelatnicima koji su brinuli ili se brinu o bolesnima i omogućavaju da dostojanstveno provedu posljednje dane svoga života, kao i svima koji pomažu rad hospicija.

Riječka nadbiskupija otvorila je hospicij uz podršku Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a stacionarna palijativna skrb namijenjena je umirućima kojima prema prosudbi liječničkog tima preostaju najviše tri mjeseca života.

U hospiciju se daje fizička, psihološka, duhovna i socijalna potpora bolesnicima u terminalnoj fazi bolesti, kao i potpora njihovim obiteljima za vrijeme bolesti i nakon smrti, u razdoblju žalovanja.

Ravnateljica hospicija od 2021. je s. Leopolda Ivković, a hospicij ima devet soba, od koji je pet dvokrevetnih i četiri jednokrevetne.

Hospicij ima kapelicu i tihu sobu, predavaonice, blagovaonicu, prostor za volontere i stručne vanjske suradnike, kao što su liječnici ili psiholozi, i druge prostorije te park za šetnju s bolesnicima.

U prostoru hospicija smješteni su i mobilni palijativni timovi, koji djeluju kao dislocirani centar Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.

Oni pružaju palijativnu skrb u domovima bolesnika, a njihov je rad usklađen s hospicijskom stacionarnom skrbi.

 

Hina

 

Povezane vijesti