PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA Odobrena nabava mobilnog mamografa vrijednog 330 tisuća eura

Odobrena je nabava mobilnog mamografa, vrijednog oko 330 tisuća eura, koji će omogućiti veću dostupnost mamografskih pregleda u Primorsko-goranskoj županiji, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u županijskoj upravi

Zlatko Komadina

 

Župan Zlatko Komadina istaknuo je da će mobilni mamograf omogućiti nadogradnju sustava, kako, primjerice, žene s Cresa ne bi morale putovati na pregled na Lošinj.

Dodao je da je provedena nabava za dva mamografa, za Istarsku i Primorsko-goransku županiju, kako bi se postigla povoljnija cijena.

Komadina je na konferenciji za novinare izvijestio o raspoređivanju oko 600 tisuća eura u sustave zdravstva, školstva i socijalne skrbi.

Županijskom Zavodu za hitnu medicinu, primjerice, raspoređuje se 20 tisuća eura za sufinanciranje dviju specijalizacija doktora medicine, a uz tri mobilna tima palijativne skrbi ugovorena s HZZO-om, županija osigurava novac za četvrti tim.

Istaknuo je kako županijski proračun sve više pokriva razlike između prihoda i rashoda ustanova u školstvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi te da se zapravo jedino županija brine ‘čak i o redovitom standardu, a kamoli o nadstandardu u zdravstvu, školstvu i socijalnoj skrbi’.

Na pitanje o nedostatku liječnika obiteljske medicine, odgovorio je da postoji dvostruki sustav - jedan na teret županije kroz Dom zdravlja te drugi, koji čine liječnici koji imaju ugovor s HZZO-om.

Smatra da problem nastaje kada liječnici koji imaju ugovore s HZZO-om odlaze u mirovinu jer nije regulirano financiranje specijalizacija ni preuzimanje ordinacija.

O toj temi Komadina će, kako je najavio, inicirati razgovore s državom.

 

Hina

 

Povezane vijesti