NAJAVA Obilježavanje Međunarodnog dana žena

Ovogodišnja tema obilježavanja Međunarodnog dana žena je 'DigitALL: Inovacija i tehnologija za ravnopravnost spolova', koja će istaknuti potrebu za uključivom i transformativnom tehnologijom i digitalnim obrazovanjem

Žena u kolicima za računalom, ilustracija.

 

SOIH - Mreža žena s invaliditetom organizirala je online sastanak s predstavnicima 15-ak udruga, kako bi dogovorili pripreme za predstojeće manifestacije važne za žene s invaliditetom, s naglaskom na kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i na Međunarodni dan žena.

Što se tiče 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, dogovoren je način obilježavanja tako što će se u Zagrebu u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom organizirati skup u okviru kojeg će se provesti edukacija žena s invaliditetom o digitalnim alatima, a potom će se provesti panel rasprava. Panelistice će biti mlade žene s različitim vrstama invaliditeta koje će prikazati digitalne alate koje koriste u svakodnevnom životu, a nakon diskusije će se formirati zaključci vezani za asistivnu tehnologiju.

Zajednička aktivnost Mreže žena s invaliditetom povodom 8. ožujka provest će se vezano za predstojeće parlamentarne izbore u Europi i Republici Hrvatskoj. U tu svrhu izradit će se set letaka koji će se distribuirati Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske te županijskim, općinskim i gradskim izbornim povjerenstvima, u cilju unapređenja fizičke, komunikacijske i orijentacijske pristupačnosti izbornog procesa i biračkih mjesta. Također, potaknut će se žene s invaliditetom da bolje koriste svoje pravo da biraju i budu birane.

Ovogodišnja tema obilježavanja Međunarodnog dana žena je 'DigitALL: Inovacija i tehnologija za ravnopravnost spolova', koja će istaknuti potrebu za uključivom i transformativnom tehnologijom i digitalnim obrazovanjem. Navedena tema je usklađena s prioritetnom temom nadolazećeg 67. zasjedanja Povjerenstva za položaj žena - 'Inovacije i tehnološke promjene te obrazovanje u digitalnom dobu za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje svih žena i djevojaka'.

- Organizacija Ujedinjenih naroda za Međunarodni dan žena odaje priznanje i slavi žene i djevojke koje se zalažu za napredak transformativne tehnologije i digitalnog obrazovanja. Međunarodni dan žena 2023 istražit će utjecaj digitalnog rodnog jaza na povećanje ekonomskih i društvenih nejednakosti. Događaj će također ukazati na važnost zaštite prava žena i djevojčica u digitalnim prostorima i rješavanje problema rodno uvjetovanog nasilja putem interneta i ICT-a - najavljeno je od strane UN-a.

Navedeno je da uključivanje žena i drugih marginaliziranih skupina u tehnologiju rezultira kreativnijim rješenjima i ima veći potencijal za inovacije koje zadovoljavaju potrebe žena i promiču ravnopravnost spolova.

Njihova neuključenost, nasuprot tome, dolazi s golemim troškovima: prema izvješću UN Women's Gender Snapshot 2022, isključenost žena iz digitalnog svijeta smanjila je 1 trilijun dolara bruto domaćeg proizvoda zemalja s niskim i srednjim dohotkom u posljednjem desetljeću - gubitak koji će narasti na 1,5 trilijuna dolara do 2025. bez akcije. Za preokret ovog trenda bit će potrebno uhvatiti se u koštac s problemom nasilja na internetu, koje je istraživanje u 51 zemlji otkrilo da je 38 posto žena osobno iskusilo.

Istaknuto je da rodno osjetljiv pristup inovacijama, tehnologiji i digitalnom obrazovanju može povećati svijest žena i djevojčica o njihovim pravima i građanskom angažmanu.

- Napredak u digitalnoj tehnologiji nudi goleme mogućnosti za rješavanje razvojnih i humanitarnih izazova te za postizanje ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030. Nažalost, mogućnosti digitalne revolucije također predstavljaju rizik održavanja postojećih obrazaca rodne nejednakosti. Rastuće nejednakosti postaju sve očiglednije u kontekstu digitalnih vještina i pristupa tehnologijama, pri čemu su žene zaostale kao rezultat ovog digitalnog rodnog jaza. Potreba za uključivom i transformativnom tehnologijom i digitalnim obrazovanjem stoga je ključna za održivu budućnost.

Najavljeno obilježavanje Međunarodnog dana žena bit će, dakle, okrunjeno događajem na visokoj razini u srijedu, 8. ožujka 2023., koji će okupiti tehnologe, inovatore, poduzetnike i aktiviste za ravnopravnost spolova kako bi pružio priliku da se istakne uloga svih dionika u poboljšanju pristupa digitalnim alatima.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti