Udruga Roda lansirala internetski alat za pripremu plana poroda

Pomoću alata trudnica može lako pripremiti osobni plan poroda - alat nudi određene mogućnosti koje trudnice mogu ispuniti ili ostaviti prazno, a iz unosa se generira plan poroda koji trudnice mogu skinuti u obliku PDF dokumenta te koristiti u papirnatom ili digitalnom obliku

Vizual alata.

 

U suradnji s praktikantima IT poduzeća CROZ koji su bili dijelom Ljetnog akceleratora - programa studentskih praksi, udruga Roda je tijekom posljednje dvije godine razvijala interaktivni alat za izradu plana poroda.

Pomoću alata trudnica može lako pripremiti osobni plan poroda - alat nudi određene mogućnosti koje trudnice mogu ispuniti ili ostaviti prazno, a iz unosa se generira plan poroda. U konačnom planu nalaze se samo ona polja koja su ispunjena, a plan onda trudnice mogu skinuti u obliku PDF dokumenta te koristiti u papirnatom ili digitalnom obliku.

- Plan poroda je pisani dokument koji daje informacije o tome koje su vaše vrijednosti i želje za porođaj i o tome kakvu podršku i pomoć želite od onih koji skrbe o vama. Može biti napisan na različite načine, no s ovim alatom htjele smo dati trudnicama jednostavan, dostupan i učinkovit način kako ga pripremiti - poručuje voditeljica projekta iz udruge Roda, Daniela Drandić.

- Priprema plana poroda je prilika za edukaciju. Slijedom navedenog, kroz taj proces želimo I informirati trudnice o praksama i rutinama u rodilištima uz mogućnost da sagledaju proces poroda drugim očima i odluče koji su njihovi prioriteti te kroz plan poroda iskomuniciraju i zašto je to tako - kazala je Drandić.

- Suradnja s udrugom Roda omogućila je studentskom timu da u sklopu programa praksi 'Ljetni akcelerator' u CROZ-u steknu vrijedno iskustvo razvoja web aplikacije - od potrebe korisnika do 'živog' produkta. Posebno nam je zadovoljstvo bilo to što se radi o društveno korisnoj aplikaciji koja je dio Rodinog portala, mjesta velike pomoći brojnim roditeljima. Vjerujemo kako sudjelovanjem u društveno angažiranim projektima dajemo svoj doprinos zajednici ne samo rješenjem koje je razvijeno, već i edukacijom te osviještavanjem mladih koje želimo naučiti da je naša dužnost kao pojedinaca i organizacije da podržimo inicijative koje nose boljitak osjetljivim društvenim skupinama. Uživali smo u izradi - i praktikanti, ali i mi kao mentori. Hvala dragim Rodama na povjerenju - poručuje Ivana Cepetić, voditeljica razvoja projekta iz tvrtke CROZ.

- U idealnom svijetu, plan poroda rodiljama uopće ne bi trebao jer bi kroz trudnoću imale priliku dobro upoznati zdravstvene djelatnike koji će biti uz njih na porodu. No, s obzirom na to da najčešće ne poznaju ljude koje će skrbiti o njima u rodilištu, niti rodilje poznaju njih, plan poroda je koristan alat u kojem oni mogu rodilje bolje upoznati i tako im pružati skrb koja je bliska njihovim potrebama - zaključuju iz Rode.

Porod je nepredvidljiv, no određeni ciljevi i želje koje trudnice imaju za porod mogu itekako utjecati na njihovo zadovoljstvo cijelim procesom, kao i na njihovo raspoloženje i stanje nakon poroda. Zato je važno pripremiti se unaprijed.

Alat je dostupan ovdje.

 

Izvor: Udruga Roda

 

Povezane vijesti