SAMO U AMERICI Masovna uhićenja učenika s invaliditetom, neki od njih nemaju ni deset godina

Rezultate istrage Američkog ministarstva obrazovanja tamošnja javnost očekuje s nestrpljenjem. Začudo, čim je škola postala predmetom interesa medija, uhićenja su prestala, a upravitelj je obećao da će 'raditi na promjenama'

Policijska brutalnost

 

Jezivi krik prolama se školskim hodnikom, na podu je dječak s teškoćama u razvoju, desna ruka svinuta mu je iza leđa. Na njemu je korpulentan policajac, govori mu da se smiri, i jedini otpor koji dijete može pružiti je plač od kojeg se ledi krv u žilama.

Krimen koji se nesretnom dječaku stavlja na teret je ometanje nastave i zadirkivanje razrednih kolega. On ima autizam. Nije završio u zatvoru, no roditelji su upozoreni da škola i policija njegovo ponašanje neće tolerirati.

Prema istraživanju ProPublice, neprofitnog medija koji se bavi zlouporabama ovlasti državnih institucija, u jednom malom školskom okrugu u državi Illinois uhićenja učenika s teškoćama događala su se svaki drugi dan. Neki od mališana nad kojima su 'snage reda' trenirale strogoću imali su jedva devet godina.

Članak objavljen na ProPublici i u dnevniku Chicago Tribune potaknuo je Američko ministarstvo obrazovanja da otvori istragu protiv rečene škole zbog 'skandalozne prakse upućivanja učenika na policiju zbog lošeg ponašanja'. Okrug Four Rivers, koji vodi terapeutsku dnevnu školu za učenike s teškim emocionalnim i bihevioralnim teškoćama, obraća se policiji da uhiti učenike sa zapanjujućom učestalošću, navodi se u istrazi.

Za svaki incident u kojem je pozvana policija, istražitelji su tražili razloge za uhićenja, podatke o tome koliko su vremena zbog toga učenici izostajali s nastave i kako je to vrijeme nadoknađeno te zapise o komunikaciji s roditeljima.

U proteklih pet školskih godina učenici su završavali iza rešetaka više od stotinu puta, a pretpostavlja se da sva uhićenja nisu ni evidentirana. Nevjerojatno i zastrašujuće zvuči podatak da je u školskoj 2017/18. godini čak polovica učenika s teškoćama u razvoju iskusilo policijsku brutalnost. Samo u prvih dvanaest tjedana ove školske godine pet se učenika 'preodgajalo' u pritvoru. Policajci su im naime stavljali lisice i odvodili ih u lokalnu postaju u Jacksonvilleu, gdje bi im uzeli otiske prstiju, fotografirali ih i smjestili u ćeliju za zadržavanje.

Rezultate istrage Američkog ministarstva obrazovanja tamošnja javnost očekuje s nestrpljenjem. Začudo, čim je škola postala predmetom interesa medija, uhićenja su prestala, a upravitelj se zakleo da će 'raditi na promjenama'. Tko zna, možda će sada za discipliniranje učenika s teškoćama u razvoju, umjesto brutalne policijske sile, koristiti sedative koji i nosoroge uspavljuju. I to je promjena, zar ne!?


Mladen Kristić

 

Povezane vijesti