NOVO U DISNEYU Veličanstveni park za djecu sa svim razvojnim teškoćama

Popcorn Park, u kojemu se do sita možeš najesti kokica, smješten je u sjenovitom kutu Toontowna, a stvoren je kao mirniji zeleni prostor gdje se djeca iz spektra, koja su bila previše stimulirana igrom u Disneylandu, mogu opustiti i odmoriti

Mickey Toontown

 

Prošla je nedjelja bila poseban dan za male Amerikance s invaliditetom, barem za one koji imaju financijski dobro potkožene mame i tate. Nije to za sirotinju, za djecu čijim roditeljima nakon plaće ostane nešto crkavice na računu jedino ako nisu platili neki račun.

Disneyland je, naime, otvorio dugo najavljivani, potpuno redizajnirani Mickey Toontown, inkluzivan i osmišljen da ostvari najluđe dječje maštarije.

Djeca s fizičkim, bihevioralnim, emocionalnim i senzornim poremećajima naći će u Mickey's Toontownu mjesto dobrodošlice, razigrano i umirujuće mjesto, objavili su iz Disneya.

Djeca u invalidskim kolicima i ona iz autističnog spektra pronaći će igrališta koja su izgrađena od temelja imajući na umu njihove navigacijske i osjetilne teškoće. Walt Disney Imagineering osmislio je tematski park s ciljem uklanjanja što je moguće više prepreka za igru i stvaranja iskustava za djecu s različitim oblicima tjelesnih ili intelektualnih ograničenja.

- Razmišljali smo o svakom pojedinom gostu koji će posjetiti Mickey Toontown, osiguravajući da se svaki mališan koji se ovdje dođe igrati osjeća kao da smo park dizajnirali upravo za njega ili nju - pohvalio se Disneyev izvršni producent Jeff Shaver.

Tako će Toontown, uz ostalo, biti bez rubnjaka i imat će rampe za invalidska kolica i staze po kojima se djeca mogu kretati bez barijera. Fontanu u Centoonial Parku, u samom središtu Toontowna, krase interaktivna igrališta s vodenim stolovima na nižim visinama, prilagođena invalidskim kolicima.

Tu je i zvučni vrt u Šiljinom How-To-Play vrtu sa zvučnim efektima koji su umirujući i prirodni, a ne mehanički i preglasni. Razina buke namjerno je smanjena unutar Šiljine kuće gdje je nekoć bila zvukovno iritantna naprava za izradu slatkiša. Savršeno za mališane sa senzornim poremećajima.

Posebno je interesantan čamac Paje Patka, ispunjen osjetilnim i taktilnim uređajima posebno osmišljenim za djecu iz autističnog spektra.

Popcorn Park, u kojemu se do sita možeš najesti kokica, smješten je u sjenovitom kutu Toontowna, a stvoren je kao mirniji zeleni prostor gdje se djeca iz spektra, koja su bila previše stimulirana igrom u Disneylandu, mogu opustiti i odmoriti.

Ima tu još svakojakih čuda, samo ona se uglavnom ne ukazuju djeci iz Hrvatske. Našim roditeljima savjetujemo da svojim mališanima priušte Mickey Toontown na Jubitou, pardon, na posebnom YouTube kanalu. Naravno, ako su platili račun za internet.


Mladen Kristić

 

Povezane vijesti