PIZZA S GLJIVAMA I DISKRIMINACIJOM Slijepi zaposlenik otpušten zbog psa vodiča, dobit će golemu odštetu

Papa John's, svi su izgledi, svoju će sramotu masno platiti. U uljuđenim zemljama diskriminacija na osnovu invaliditeta je skupa i ne isplati se. Pa čak i ako na pizzi uz gljive i kobasice dobijete pseću dlaku

Papa John's Pizza

 

Papa John's Pizza međunarodni je lanac pizzerija sa sjedištem u američkoj državi Kentucky, poznati su i po tome što u rekordnom roku dostavljaju narudžbe. Ne dobijete li pizzu unutar pola sata, kuća časti!

Od ovog je mjeseca Papa John's na glasu je i po nečemu što im nikako ne ide na čast - diskriminaciji zaposlenika s invaliditetom. Američka Komisija za jednake mogućnosti zapošljavanja (EEOC) nedavno je podigla tužbu protiv ovog lanca zbog grubog kršenja Zakona o Amerikancima s invaliditetom iz 1990., koji zabranjuje diskriminaciju na temelju invaliditeta.

Slučaj je zakuhao Michael Barnes, slijepi zaposlenik koji je od šefova tražio da na radnom mjestu zadrži svog psa vodiča bez kojeg ne bi mogao obavljati delegirane mu poslove. Dakako, pod uvjetom da psa drži podalje od kupaca i aktivnosti pripreme hrane tijekom njegovih smjena. Uzalud je Barnes čekao odluku poslodavca, strpljiv kao Godot, ali Papa John's bio je neumoljiv - pas vodič u njihovu butigu nije dobrodošao.

Barnes se na natječaj za posao u Papa John'su prijavio nakon što je od prijatelja čuo da tvrtka zapošljava osobe s oštećenjem vida. Siroti Barnes nije odradio niti jednu smjenu, unatoč rješenju poslodavca da je primljen u radni odnos. Ne samo da mu je time bila ugrožena egzistencija, teško se nosio i s poniženjem i psihičkim tegobama koje uz to dolaze.

Pokušao je postići nagodbu prije parnice putem postupka mirenja. Bez uspjeha. Stoga EEOC od poslodavca za Barnesa traži isplatu svih zaostalih plaća, vraćanje na posao, kompenzaciju za duševne boli i kaznenu odštetu, kao i sprečavanje budućih diskriminacija.

- ADA zabranjuje poslodavcima da otpuštaju zaposlenike zbog invaliditeta i uskraćuju im jednake mogućnosti zapošljavanja - rekao je Marcus G. Keegan, regionalni tužitelj EEOC-a.

 - ADA štiti zaposlenike koji traže razumne prilagodbe koje uključuju i pse pomagače. Poslodavci moraju procijeniti takve zahtjeve prema njihovim individualnim mogućnostima. Oni ne smiju, kao što je učinio Papa John's, odbijati takve zahtjeve na temelju nejasnih i neodređenih zabrinutosti za 'zdravlje i sigurnost'. EEOC će nastaviti svoju borbu kako bi osigurao da svi zaposlenici, bez obzira na invaliditet, imaju jednaku priliku da zarade za život dostojan čovjeka.

Papa John's, svi su izgledi, svoju će sramotu masno platiti. U uljuđenim zemljama diskriminacija na osnovu invaliditeta je skupa i ne isplati se. Pa čak i ako na pizzi uz gljive i kobasice dobijete i pseću dlaku.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti