JESTIVO CVIJEĆE Budite maštoviti i napravite sami dekoracije za uskrsne blagdane

Prošećite prirodom, dalje od prometnica i jednostavno napunite pluća čistim zrakom. Pokušajte se opustiti i uživati u svakom trenutku, jer živimo većinom turbulentno. A usput uberite pokoji cvijet, jer ionako su kratka vijeka, pogotovo kad su jaki vjetrovi i obilne kiše

Cvijeće, ilustracija.

 

Odavno je poznato da cvijeće svojom ljepotom i mirisima utječe na emocionalno stanje i raspoloženje ljudi, a upravo nam to treba da se malo smirimo i opustimo u ovim nemirnim vremenima. Stoga iskoristite lijepe predstojeće dane i budite ukorak s proljetnicama, koje osim što su ljupke mame i zbog svoje ljekovitosti, a i jestivosti.

Naime, prošećite prirodom, dalje od prometnica i jednostavno napunite pluća čistim zrakom. Pokušajte se opustiti i uživati u svakom trenutku, jer živimo većinom turbulentno. A usput uberite pokoji cvijet, jer ionako su kratka vijeka, pogotovo kad su jaki vjetrovi i obilne kiše.

Voćke su trenutno procvjetale, a šume i livade obiluju različitim biljem. Prve proljetnice visibabe i zvončići već su otišle, a sada dolaze biljčice koje bi bilo dobro sačuvati na dulje vrijeme, kako za čajeve, tako i osušiti kao dekorativno jestivo cvijeće.

S obzirom da smo u blagdanima, lijepo bi bilo iznenaditi bližnje. Za ideju preporučamo da u čistoj prirodi uberete jestivo cvijeće i da ga očistite od svih neželjenih stanovnika i eventualno operete u mješavini tople vode i malo soli pa ga dobro osušite na papirnatim ručnicima. Potom cvijeće premažite lagano uz pomoć kista razmućenim bjelanjkom i posipajte kristal šećerom ili šećerom u prahu. Cvijeće slažite na čiste papire na ravnoj podlozi, najbolje na tacnama te ga ostavite da se suši na zraku. Duljina sušenja ovisi o temperaturi prostorije. Kad se cvijeće potpuno osuši, može se pospremiti u hermetički zatvorene kutije.

Postoji i drugi način pripreme za dekoraciju, a to je da se prokuha šećer u prahu u vodi sve dok se ne dobije smjesa slična medu. U nju se uranjaju cvjetovi pomoću pincete te se posipaju ili uvaljaju u šećer u prahu i također se sve ostavi na zraku da se potpuno osuši.

Za dekoraciju preporučamo biljke koje su upravo aktualne: jaglac, ljubičicu - bijelu i plavu, tratinčicu, cvijet plućnjaka, maslačak, maćuhicu, jorgovan, cvijet naranče i ostalih agruma, cvijet kruške, cvijet ružmarina, cvijet japanske ukrasne trešnje, borač, kao i list kadulje.

Vjerujemo da ćete pomoću ovakvih malih umjetničkih djela napraviti svoje uskrsno remek-djelo na stolu, pri čemu će jestivo cvijeće krasiti u različitim bojama kolače, pudinge, torte ili neke druge slastice.

 

Klaudija Klanjčić