Znanstvena studija ili spin farmaceutske industrije: Kolesterol navodno potiče rak dojke

Jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u istraživanju je Donald McDonnell koji kaže da je mnogo istraživanja već pokazalo vezu pretilosti i raka dojke a posebno da je povišeni kolesterol povezan s rizikom raka dojke no mehanizam te veze nije otkriven

Je li ovdje uistinu riječ o ozbiljnom znanstvenom istraživanju ili se možda radi, kako skeptici vjeruju, o još jednom spinu farmaceutske industrije kojoj je cilj povećati prodaju lijekova za snižavanje kolesterola? Neke novije studije, naime, pokazuju da kolesterol uopće nema tako negativan učinak na zdravlje kakav mu se pripisivao u zadnjih pola stoljeća.

Nusproizvod kolesterola može potaknuti smrtonosni rast i širenje raka dojke, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika koje prenosi BBC.
Rad objavljen u časopisu Science pomaže objasniti zašto je pretilost veliki rizik za tu bolest. Pretilost je povezana s mnogim vrstama raka uključujući dojke, crijeva i maternice.

Masnoće kod pretilih osoba mogu povećati razinu hormona poput estrogena koji potiču rast tumora a tim s medicinskog centra sveučilišta Duke u SAD-u pokazao je da kolesterol ima slični učinak.

Kolestrol se u tijelu razgrađuje na metabolite od kojih je jedan nazvan 27HC i on može imitirati estrogen i proizvesti isti učinak kao taj hormon u nekim tkivima.

Eksperimenti na miševima pokazuju da unos velikih količina masti u prehrani povećava razinu 27HC u krvi i vodi do tumora koji su 30 posto veći nego u miševa na normalnoj prehrani.

I vjerojatnost širenja tumora uz viši kolesterol veća je. U laboratorijskim uvjetima dokazano je da tkivo ljudskog raka dojke raste brže kada je hranjeno s 27 HC.

Jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u istraživanju je Donald Mc Donnell koji kaže da je mnogo istraživanja već pokazalo vezu pretilosti i raka dojke a posebno da je povišeni kolesterol povezan s rizikom raka dojke no mehanizam te veze nije otkriven.

"Ono što smo sada otkrili je da molekula, a ne sam kolesterol nego njegov metabolit nazvan 27HC koji imitira hormon estrogen, može sama poticati rast tumora dojke".

Znanstvenici kažu kako to povećava izglede da bi liječenje povišenog kolesterola moglo smanjiti rizik razvoja raka dojke.

Već su neka istraživanja pokazala da statini, lijekovi kojima se snižava kolesterol, mogu smanjiti rizik od raka dojke.

Zdravija prehrana kojom se smanjuje koesterol drugi je mogući način smanjivanja rizika od raka dojke, kažu stručnjaci.

In-Portal / Hina