VELIKI NAPREDAK Mreža za praćenje autizma istražila stvarne potrebe djece i mladih s invaliditetom

Autizam je vjeran poremećaj, uporan i doživotan, no ovo istraživanje pokazuje da osobe iz spektra itekako mogu biti vrijedni dionici društva jednakih mogućnosti

Autizam, ilustracija

 

U prvom izvješću Mreže za praćenje autizma i drugih razvojnih teškoća (ADDM) o tinejdžerima s poremećajem iz autističnog spektra, objavljeni su rezultati složenijeg nadzora djece i adolescenata kako bi se znanstvenim zajednicama pomoglo u prepoznavanju zdravstvenih potreba i nedostataka u terapijama za tu populaciju.

Godine 2018. pet članica unutar ADDM mreže započelo je praćenje adolescenata iz spektra koje je rezultiralo nekim uistinu korisnim spoznajama koje vode konačnom zaključku što je to zapravo autizam. Što ga uzrokuje, koje su terapije učinkovite i kako osobama iz spektra osigurati dostojanstven život, eh to su pitanja za koja još nema pouzdanog odgovora. No, zahvaljujući rečenom izvješću, barem smo korak bliže rješenju.

Uz sve ostalo, ustanovljeno je da oni kojima dijagnoza nije postavljena do dobi od 9 do 16 godina imaju veću vjerojatnost da će biti zadovoljavajuće verbalni, imati viši kvocijent inteligencije i veću sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka od djece kojima je autizam dijagnosticiran prije osme godine života. To navodi na zaključak da djeca iz te dobne skupine imaju veće izglede za nastavak obrazovanja, profesionalne rehabilitacije i time boljeg pozicioniranja na tržištu rada.

Ako je djeci nakon osme godine dijagnosticirana anksioznost, depresija ili poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD), što je do ovog istraživanja bilo manje poznato, vjerojatnije je da će biti identificirani kao osobe iz spektra. Značajan je to putokaz za stručnjake za autizam jer je sada jasnije kada treba početi s ranom intervencijom.

Istraženo je i kako izgleda prijelazno razdoblje od adolescencije do odrasle dobi. Za osobe s intelektualnim teškoćama manje je vjerojatno da će dovršiti obrazovanje u usporedbi s onima bez intelektualnih teškoća. Nadalje, unatoč rastućem broju mladih odraslih osoba s autizmom koje žive samostalno, više od 30 posto djece nije imalo post-srednjoškolski cilj vezan uz kasnije društvene aranžmane, dnevne životne vještine i sudjelovanje u zajednici. A i to je više no vrijedan podatak za nadležne službe.

Mnogi adolescenti s autizmom imaju složene obrazovne i zdravstvene potrebe i vjerojatno će imati koristi od pristupa uslugama i podršci nadležnih institucija za tijekom cijelog života, zaključuje ovo izvješće.

Autizam je dakle vjeran poremećaj, uporan i doživotan, no ovo istraživanje pokazuje da osobe iz spektra itekako mogu biti vrijedni dionici društva jednakih mogućnosti.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti