MACE S INVALIDITETOM One nisu kupile diplomu, o psihologiji pojma nemaju, a studentima su najbolji terapeuti

Lukeu se na ovom važnom zadatku pridružuje Billie Eyelash, mačkica s deformitetom stražnjih nogu. Moćnu ekipu čine još i Ruby, koja ima umjerenu cerebelarnu hipoplaziju te Sammy koji je invaliditet stekao nakon sadističkog zlostavljanja prijašnjih vlasnika

Maca s invaliditetom i studentica

Maca s invaliditetom na terapiji sa studenticom

Trogodišnji Luke pokušava uhvatiti lopticu skočicu, bez uspjeha, potom trči za mehaničkim mišem koji mu pobjegne ispod kreveta. Šeprtlja je taj Luke, ali nitko mu to ne zamjera jer je neopisivo sladak i zaigran. Usto ima spinu bifidu, urođenu bolest koja može uzrokovati gubitak koordinacije, abnormalno hodanje te urinarnu i fekalnu inkontinenciju.

Luke je uistinu nesvakidašnji mačak s važnom životnom misijom - pružati utjehu ljudima opterećenim tegobnom svakodnevicom. Utjehu je tako pružio Stepahanie Lyons-Keeley i njezinu suprugu Wayneu nakon što su izgubili 23-godišnjeg sina Wyatta. Umro je u prosincu 2020. od komplikacija Duchenne distrofije, genetskog poremećaja koji utječe na mišiće.

Njihovu tugu i bol, stravičnu pustoš, mogu shvatiti samo roditelji koji su ostali bez djeteta, nitko drugi, osim možda ovog mačka koji im je vratio osmijeh na lice.

Sada supružnici pomažu lokalnim studentima da se opuste, oslobode stresa i razumiju ljude i životinje s invaliditetom, dovodeći Lukea i druge mačke s tjelesnim ograničenjima u kampuse fakulteta.

Oni posjećuju sveučilište Western Connecticut State University i kampuse Danbury i Waterbury tijekom kolokvija i napornih priprema za ispite kako bi studentima pružili terapiju kakvu mogu odraditi samo kućni ljubimci.

- Odgovornost koju imamo kao ljudska bića je brinuti se o životinjama koje se ne mogu brinuti same za sebe - rekla je Lyons-Keeley, inače profesorica psihologije.

- Na taj način mi inspiriramo studente... Uklonili smo stigmu invaliditeta s mačaka, što pokušavamo učiniti i s ljudima.

Lukeu se na ovom važnom zadatku pridružuje Billie Eyelash, mačkica s deformitetom stražnjih nogu. Pri kretanju se koristi samo prednjim nogicama, ona naprosto ne podnosi protetiku. Moćnu ekipu čine još i Ruby, koja ima umjerenu cerebelarnu hipoplaziju te Sammy koji je invaliditet stekao nakon sadističkog zlostavljanja prijašnjih vlasnika.

Tijekom događaja ‘Mačke na kampusu’, koji se održava svake srijede u Danburyju, nekoliko je studenata reklo da je njihova interakcija s mačkama promijenila način na koji razmišljaju o životinjama s invaliditetom.

- Roditelji su me učili da iz skloništa uzimam mačke koje su najzdravije, ali sad kad sam ih upoznao stekao sam vjerne prijatelje - rekao je brucoš Cole Rondon.

Ništa u životu nije slučajno i sve ima svoju svrhu, kažu mudraci, a upravo je tako bilo i s Lukeom. Wayne Keeley, inače profesor komunikacija, rekao je da je bio izvan sebe zbog sinove smrti kada je na Instagramu pronašao video na kojem se mače pokušava popeti stepenicama za svojim bratom. Mačić ga je podsjećao na njegovog sina, a kada su ga supružnici udomili dali su mu ime Luke, po legendarnom jedi vitezu iz ‘Ratova zvijezda’ koje je njihov sin naprosto obožavao.

Danas supružnici imaju više mačaka s invaliditetom, od kojih četiri imaju neurološki poremećaj - cerebelarnu hipoplaziju koja uzrokuje nekoordinirano kretanje i gubitak ravnoteže. 'Mačke su ovdje, mačke su ovdje!’, oduševljeno su klicali studenti kada su se mace s invaliditetom prvi put pojavile u kampusu. Sada su mace prave zvijezde u kampusu, a posebno se ističe Luke kojeg studentice neprestano gnjave, ljube ga i maze.

Luke je uz sve ostalo i veliki švaler. Izabranica njegova srca je, pogađate, Billie s onim svojim krupnim okicama i punašnom njuškicom. No ona njega ne ferma ni pet posto. Kada je Luke pokuša zaskočiti i podčiniti svojoj volji, kao kauboj bika na teksaškom rodeu, ona samo zavrti bokovima i strese ga dok si rekao ‘mačji keks’. Ostavi ga samog da se ždere u vlastitoj požudi. Kako li te žene znaju biti okrutne! Kada joj gurka njuškicu u intimne predjele, ona pokazuje strast kakvu ima i morski krastavac. Ako ste gledali crtić ‘Dama i skitnica’ sve će vam biti jasno. Pa eto, situacija s Billie i Lukeom upravo je suprotna.

 

Mladen Kristić