HZJZ Obilježavanje Europskog tjedna mentalnoga zdravlja

U tijeku je četvrti Europski tjedan mentalnoga zdravlja, koji se obilježava od 22. do 28. svibnja 2023. godine, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo pruža podršku uz nacionalni program 'Živjeti zdravo' i program 'PoMoZi Da'

Zeleno srce u drvetu, ilustracija.

 

Nacionalni program 'Živjeti zdravo' Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pridružuje se ove godine obilježavanju Europskog tjedna mentalnoga zdravlja, pozivajući sve dionike u društvu i lokalnim zajednicama na ulaganje u Mentalno zdrave škole.

- Tijekom ovog tjedna podsjetit ćemo vas na važnost unapređivanja mentalnozdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika u osnovnim i srednjim školama i naš program PoMoZi Da. Program PoMoZi Da edukativni je program usmjeren na osnaživanje škola i odraslih koji rade s djecom i mladima u školama. Uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku nastavljamo s provedbom u 2023. i 2024. godini. Ukupno planiramo provesti 28 trodnevnih edukacija diljem Hrvatske u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo te našim 3P edukatorima na lokalnim razinama. Novi val provedbe započinjemo u lipnju 2023. nakon završetka nastavne godine - poručuju iz Zavoda.

Nadalje se pojašnjava da je osnovna razina putem CARNET-ove Loomen platforme za učenje na daljinu dostupna kontinuirano svim odgojno-obrazovnim djelatnicima, a upute o prijavama nalaze se na stranici Agencije za odgoj i obrazovanje.

Iz Zavoda su date i upute kako se uključiti.

- Kako se možete uključiti? Kako možete podržati mentalno zdravlje u školama i provedbu našeg programa PoMoZi Da? Što možete učiniti za osnaživanje odraslih kako bi bolje razumjeli i znali o problemima mentalnoga zdravlja djece i mladih, naučili vještine psihološke prve pomoći i pružanja podrške očuvanju mentalnog zdravlja? Progovorite o programu PoMoZi Da. Podijelite informacije s odgojno-obrazovnim djelatnicima u svojim školama, na učiteljskim i nastavničkim vijećima. Završite osnovnu razinu ako ste odgojno-obrazovni djelatnik. Prijavite se na trodnevne radionice po županijama. Pitajte što želite saznati o programu PoMoZi Da, a do sada niste uspjeli?

Vratimo li se nekoliko godina unazad, nailazimo na podatke da je obilježavanje ovakvog Tjedna mentalnoga zdravlja pokrenula organizacija Mental Health Europe s ciljem osvještavanja važnosti mentalnoga zdravlja u svakodnevnom životu svakog pojedinca i zajednice. Stoga je ove godine kao tema vodilja obilježavanja diljem Europe predložena upravo tema 'Mentalno zdrave zajednice', dok je cilj akcijama i aktivnostima povećati razumijevanje i učenje o mentalnome zdravlju u našim zajednicama - u školama, na radnim mjestima i kod kuće, kako bi svatko mogao napredovati, rasti i cvjetati u svakom razdoblju svog života.

Činjenica jest da je mentalno zdravlje neizostavan dio sveukupnog zdravlja, a kako je Zavod konstatirao - dobro mentalno zdravlje je mnogo više od odsutnosti psihičkih bolesti i poremećaja.

Naglasak se posebno stavlja na mentalno zdravlje djece i mladih u zajednici.

- U većini europskih zemalja problemi mentalnog zdravlja djece i mladih zadnjih se nekoliko godina udvostručuju. Potrebno je brzo djelovanje na europskoj i nacionalnim razinama, ali i u zajednicama gdje mladi žive, rade, uče i igraju se. U skladu s porukom ovogodišnjeg Europskog tjedna mentalnog zdravlja kako je 'svima, i mladima i starima, potrebno bolje razumijevanje, znanje, vještine i podrška da bismo se brinuli o svom mentalnom zdravlju',  ključno je podići razinu mentalnozdravstvene pismenosti odraslih koji brinu o djeci i mladima.

Iz HZJZ-a pozivaju na uključivanje, a tagovi preko društvenih mreža su:

#EuropeanMentalHealthWeek

#EuropskiTjedanMentalnogaZdravlja

#PoMoZiDaZaMentalnoZdravlje

#PoMoZiDaZaMentalnoZdraveŠkole

#ZivjetiZdravoZaDjecuiMlade.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti