ZAGREB Završio Floraart na Bundeku

Međunarodna vrtna izložba Floraart, atraktivno zagrebačko hortikulturalno događanje kao najveće takve vrste u ovo dijelu Europe, organiziralo se ove godine po 57. put, i to od 18. od 21. svibnja 2023., na zagrebačkom jezeru Bundek

Instalacija s Floraarta.

 

Kao i prethodnih godina, Floraart je prikupio brojne domaće i strane izlagače, a posjetilo ga je više stotina tisuća posjetitelja.

Floraart je ove godine predstavljalo oko 170 izlagača. Izložba je obuhvaćala prigodnu i tradicionalnu prodaju cvijeća i sadnica, koje su se mogle kupiti na više lokacija na Bundeku, a glavne sajmišne površine nalazile su se na istočnom i jugozapadnom dijelu Bundeka, prema Velesajmu.

Posjetitelji su mogli uživati u raznim aktivnostima, kao što su čitanje priča, sadnja cvijeća, dječje predstave i zabavne radionice u Floragradu, prostoru u kojem se odvijao zabavni program za djecu. U sklopu izložbe održane su brojne promocije i različita tematska predavanja namijenjena posjetiteljima, a važan dio izložbe bili su Natjecanje izlagača, Hrvatski kup florista i Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola.

Osim biljaka i cvjetnih instalacija, posjetitelji su imali mogućnost i ugostiteljske ponude, kao i niz kućica sa suvenirima i raznim korisnim proizvodima.

Da se vratimo malo u povijest, podsjetimo da su se cvjetne izložbe u Zagrebu priređivale još u 19. stoljeću, kao nastavak još starije tradicije uređenja zagrebačkih srednjovjekovnih vrtova, iz kojih se kasnije razvila perivojna kultura grada. Najpoznatiji njeni predstavnici si Park Maksimir iz 1839. godine, napravljen u engleskom pejzažnom stilu te perivoji u tzv. Zelenoj potkovi u Donjem gradu, koja povezuje sedam trgova i Botanički vrt u jednu, možda i najljepšu zagrebačku urbanističku cjelinu.

Prvi Sajam cvijeća održan je na Gornjem Gradu 1966. godine u organizaciji Večernjeg lista, a prijelomni trenutak Sajam je doživio 1992. godine kada je promijenio ime u Floraart, dok je organizaciju preuzela tvrtka Zrinjevac. To je ujedno bila i godina redefiniranja Sajma u međunarodnu vrtnu izložbu, koja se iz gornjogradskih atrija, trgova i ulica preselila na Prisavlje uz Boćarski dom Zrinjevac.

Ne zaboravimo napomenuti da se Floraart inače odvija na izložbenom prostoru Parka Bundek, gdje je od 2006. godine, i to na više od tristo tisuća kvadrata otvorenog prostora i tisuću kvadrata zatvorenog prostora.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti