Premijer otvorio Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju otvorio Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine vrijedan 18,4 milijuna eura, od čega je 11 milijuna bespovratnih EU sredstava

Andrej Plenković i Vili Beroš.

 

Spinalni centar predstavlja novu kvalitetu zdravstvene usluge u Varaždinskim Toplicama, istaknuo je premijer.

Izrazio je nadu da će brojni pacijenti, uključujući ukrajinske ratne veterane koji su trenutno tu, dobiti najbolju uslugu i skrb.

Riječ je o pacijentima s vrlo teškim situacijama te da je posebno važno da naš zdravstveni sustav pruža maksimalnu njegu onima kojima je najpotrebnija, kazao je Plenković.

- Dosada smo u našem mandatu ukupno uložili više od 900 milijuna eura u različite aktivnosti u zdravstvu. Kada se realiziraju svi projekti koje smo pripremili, osobito kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, to će preći 2 milijarde eura. To govori puno o tome koliko nam je zdravstvo važno - naglasio je Plenković.

Beroš: ​​​​​​Godišnje preko 14 tisuća hospitalizacija

O važnosti Nacionalnog centra govorio je i ministar zdravstva Vili Beroš.

- Oko 500 osoba godišnje razbolijeva se od takozvane parapareze, paraplege i tetrapareze. U ovom trenutku imamo preko osam tisuća osoba s invaliditetom koji su osobe s invaliditetom zbog ozljeda spinalne regije, godišnje imamo preko 14 tisuća hospitalizacija, ali danas imamo novi, suvremeni centar koji će promijeniti paradigmu liječenja i rehabilitacije naših bolesnika - istaknuo je Beroš.

Smatra da se i ovim projektom pokazuje i da je reforma zdravstva zaživjela.

- Stvaramo nacionalni centar, centar izvrsnosti gdje ćemo grupirati djelatnosti, kadrove, materijalnu tehničku opremu, da bi našim pacijentima ponudili optimalni modalitet liječenja. Ovo je način na koji se može i mora dalje djelovati u zdravstvenom sustavu - poručio je Beroš.

U moderni centar, kojeg većina zove Spinalni centar, bruto površine 6720 četvornih metara i kapaciteta 75 kreveta te dodatnih pet kreveta u dnevnoj bolnici, uloženo je ukupno 18.369.467,63 eura. Od toga je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.' osigurano bespovratnih 11.015.993,10 eura, Ministarstvo zdravstva izdvojilo je 6.582.941,80 eura, a Specijalna bolnica osigurala je 770.532,73 eura.

Ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Denis Kovačić kazao je kako ne moraju svi koji završe u kolicima biti proglašeni trajnim invalidima, već treba težiti da se pomoću medicinske rehabilitacije maksimalno integriraju u svakodnevne aktivnosti te da će ovaj Nacionalni centar sada još jače raditi upravo na tom cilju.

- U tome će nam pomoći najsuvremenija oprema. Pojedinačnih robotiziranih uređaja za rehabilitaciju ima i u drugim ustanovama, ali koncentracije svih vrsta takvih uređaja na jednom mjestu u javnoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj dosada nije bilo. Posebno bih izdvojio uređaj za robotski potpomognuti hod vrijedan 400.000 eura i antigravitacijsku platformu vrijednu 80.000 eura - rekao je Kovačić.

Zadovoljan dovršetkom ovako značajne investicije za Varaždinsku županiju je i župan Anđelko Stričak koji je podsjetio da je u županiji 30-ak investicija koje su završene, odnosno pred završetkom, kao i onih započetih.

Istaknuo je da nije bilo lako realizirati ovaj projekt jer kada se krenulo s radovima, počela je ruska agresija na Ukrajinu, porasle su cijene energenata i građevinskih radova i cijeli je projekt došao pod upitnik.

- Morali smo donositi odluke ili platiti anuitete jer se radi o EU projektu, ili čuvati sredstva da imamo za plaće, ali uspjeli smo riješiti sve. Danas imamo i jedno i drugo i bolnicu razvijamo kroz sedam niša - kazao je Stričak.

 

Izvor: Hina

 

Povezane vijesti