Održane 56. Voloderske jeseni

Najveća i najdugovječnija vinogradarska manifestacija u Moslavini - Voloderske jeseni - po 56. puta održana je od 8. do 10. rujna u organizaciji Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije, Turističke zajednice Grada Popovača i samog Grada

 

Voloderske jeseni promoviraju lokalne običaje, tradicijsku kulturu i aktivnosti kojima se ističe moslavačka baština.

Sve je započelo u petak, 8. rujna 2023., u 16 sati, i to tradicionalnom dječjom povorkom i podizanjem zastave Voloderske jeseni, kad se službeno otvara i sezona škrleta i berbe grožđa. Uslijedio je nastup dječje skupine KUD-a 'Moslavec' iz Volodera te natjecanja učenika područnih škola Grada Popovače u starinskim igrama. Posjetitelji su uživali i u bogatom zabavnom programu.

Subotu su obilježili sportski susreti u kombinaciji s glazbenim nastupima, a odabrana je i najljepša sneha. Uslijedila je 31. izložba Voloderski bregi te 27. Konjanički maraton arapskih konja. Organizirana je i prodajna izložba radne terapije Neuropsihijatrijske bolnice Popovača, uz otvorenje gospodarske izložbe OPG-a i obrta. Navečer je otvoren Dvor šrkleta, a dan su zaključili grupa Pandora i glavna muzička zvijezda manifestacije Severina.

Posljednji dan, u nedjelju, održana je misa zahvalnica u Crkvi sv. Antuna Padovanskog. Gastro kutak upriličen je ispred Hrvatskog pučkog doma, a svečana berbena povorka bit će uz konjanike i radne zaprege. Snimljena je i Milenijska fotografija sudionika te je odabrana najljepša beračica škrleta. Održano je natjecanje u obaranju ruku, a kao novost manifestacije u parku je organizirana radionica Paint & Wine. Predstavio se i Oldtimer klub 'Kurbia' iz Garešnice, a za ljubitelje pjevanja organizirn je drugi po redu 'Prvi glas škrleta', na kojem se natječu pjevači amateri. Manifestacija je završila uz Bosutske bećare i 'Do tu' band.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti