Obilježen Nacionalni dan ambliopije - 12. rujna

U Ministarstvu zdravstva početkom tjedna, 11. rujna 2023., svečano je obilježen osmi po redu Nacionalni dan ambliopije (NaDa) te je ujedno predstavljena provedba Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti za 2023. godinu

Oko, ilustracija.

 

Naime, Hrvatski sabor je 20. lipnja 2016. jednoglasno je donio odluku o proglašenju 12. rujna Nacionalnim danom ambliopije, a upravo na taj dan se posebno želi naglasiti najčešći problem vida u djece - slabovidnost.

Ambliopija ili slabovidnost je smanjenje ili gubitak dijela vidnih funkcija, a bez prisutne vidljive bolesti oka. Ambliopija je najčešća patologija vida u djece i vodeći uzrok sljepoće na jednom oku. Uzrok razvijene ambliopije je u izostanku dozrijevanja vidnog dijela mozga zbog nedovoljne vidne stimulacije. U sedmoj godini života djeteta razvoj vidnog dijela mozga gotovo je u cijelosti završen. Djeca se u pravilu ne žale na smetnje vida, a roditelji je ne mogu zamijetiti.

Liječenje traje do postizanja vidne oštrine odgovarajuće za dob, a to je u pravilu moguće do sedme godine života. Posljedica zakašnjenja liječenja slabovidnosti je da dijete više neće moći jasno vidjeti jer vidni dio mozga u ranom periodu rasta i razvoja nije bio stimuliran jasnom i oštrom slikom svijeta koji nas okružuje, stoga nije i neće biti razvijen.

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske uvelo je od 1. lipnja 2015. probir na slabovidnost kao obvezatan za svu četverogodišnju djecu u Republici Hrvatskoj, dok je u siječnju 2016. godine ministar zdravstva donio odluku o uspostavi Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti.

U sklopu navedenoga programa, u oftalmološki pregled uključena su sva djeca koja u tekućoj godini provedbe programa navrše četiri godine života. Pozivno pismo na pregled dobiva se poštom na kućnu adresu djeteta s određenim vremenom i mjestom pregleda. Probir testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdaniji je za otkrivanje slabovidnosti, s obzirom na to da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97 posto svih anomalija oka.

Prema rezultatima provedbe Programa temeljem zapisa u Registru ranog otkrivanja slabovidnosti, na službenim stranicama HZJZ-a navedeno je da je u periodu od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. odaziv na preventivni pregled bio oko 53 posto (52,8 posto). Od pregledane djece 78 posto imalo je uredan nalaz, 19 posto upućeno je na daljnju obradu, a tri posto djece bilo je nesuradljivo. Što se tiče odaziva po županijama, najveći broj odazvanih je u Zagrebačkoj županiji (67 posto), Virovitičko-podravskoj (65 posto) i Brodsko-posavskoj županiji (64 posto).

Detaljnije informacije o provedbi Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti dostupne su putem poveznice: https://www.hzjz.hr/slabovidnost/, kao i na besplatnom info-telefonu: 0800 8448, radnim danom od 09:00 do 15:00, ili putem e-pošte:  slabovidnost@hzjz.hr.

 

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti