U tijeku je Europski tjedan mobilnosti 2023

Građane očekuje još puno zanimljivog sadržaja kao što su sportski događaji, ali i edukativne radionice usmjerene na mobilnost osoba s invaliditetom

Vizual.

 

Europski tjedan mobilnosti projekt je Europske komisije, a cilj samog projekta je omogućiti ljudima u urbanim sredinama kvalitetniji i bolji život, nudeći mi alternativne načine prijevoza. Ova se manifestacija odvija svake godine od 16. do 22. rujna. Krajnji cilj kampanje je osvijestiti građane o važnosti smanjenja zagađivanja okoliša te na taj način promovirati bolji, zdraviji i aktivniji život. Tjedan mobilnosti održava se i ove godine u 12 hrvatskih gradova.

Ove godine tema Europskog tjedna mobilnosti je štednja energije i goriva, a održava se pod geslom 'Krećimo se kvalitetnije - štedimo energiju'. Cilj je potaknuti građane da se kreću pješice, biciklima ili korištenjem ostalih alternativnih načina prijevoza te ih na taj način osvijestiti o očuvanju, kako prirode, tako i vlastitog zdravlja.

U sklopu manifestacije postoje kriteriji koji se moraju ispuniti kako bi ona imala komponente Europskog tjedna mobilnosti. Trebaju se osmisliti i predstaviti trajne mjere za održivu mobilnost kao što su: širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unapređenje sustava javnoga prijevoza te organizacija 'Dana bez automobila'. Takozvani 'Dan bez automobila' središnji je događaj manifestacije.

Ove godine u sklopu kampanje u Zagrebu je organizirano puno aktivnosti u kojima građani mogu uživati. Ovaj vikend, točnije u subotu na zagrebačkom Zrinjevcu održana je mala biciklijada za djecu predškolskog uzrasta, ali i otvorena je nova pješačka zona u sklopu Masarykove ulice. Dan kasnije održana je manifestacija projekt Ilica. Ovaj tjedan građane očekuje još puno zanimljivog sadržaja kao što su sportski događaji, ali i edukativne radionice usmjerene na mobilnost osoba s invaliditetom. Kraj tjedna rezerviran je za 'Dan bez automobila'.

Jedinice lokalne samouprave koje žele prijaviti aktivnosti i sudjelovati u ovom događaju, trebaju se prijaviti na  www.mobilityweek.eu. Oni koji zadovolje sva tri 'zlatna kriterija' konkuriraju za nagradu  Europskog tjedna mobilnosti, kojim se nagrađuju lokalne samouprave koje su tijekom cijele godine svojim aktivnostima radile na promicanju mjera održivog gradskog prometa te građane na taj način naveli na razmišljanje o poboljšanju brige za svoje zdravlje i poboljšanju kvalitete njihova života.

Europski tjedan mobilnosti ove se godine održava u 12 gradova diljem Republike Hrvatske - Karlovac, Pula, Zaprešić, Zagreb, Koprivnica, Rijeka, Labin, Osijek, Crikvenica, Kutina, Varaždin i Zadar.

Cijeli projekt bitan je za tehnološko moderniziranje svih hrvatskih gradova, što zbog ponude i  promocije turizma u našoj zemlji, tako i zbog lakšeg, bržeg i pristupačnijeg kretanja svih ljudi. S određenim tehnološkim napredcima u našoj zemlji, što se tiče pristupačnosti, uvelike se može poboljšati kvaliteta života osoba s invaliditetom, za koje svaki tehnološki napredak bilo koje vrste, pogotovo ako im olakšava kretanje u mjestu u kojem žive, život znači.

S obzirom na klimatske promjene i način na koje one utječu na sve nas, tehnološki napredci, za koje se ovakvi projekti zalažu, puno bi mogli pripomoći očuvanju zdravlja i okoliša u budućnosti.

 

Borna Ferdo Vukojević

 

Povezane vijesti