Intervju: Željko Jarić-Pavičić

“Moju situaciju smatram spletom životnih okolnosti, dakle ona me ne sputava u mojim svakodnevnim aktivnostima. Ja bih je nazvao pozitivnom životnom pričom. U tom kontekstu vidim sebe kao ispunjenu i zadovoljnu osobu”, kaže jedan od naših ponajboljih boćara s invaliditetom

Nakon netom završene sezone u boći za osobe s invaliditet donosimo vam zanimljiv razgovor s predsjednikom BK OSI DDZ 'Željko Klepač – URIHO' Željkom Jarićem-Pavičićem.

Premda ste dobro poznati javnosti zainteresiranoj za sport osoba s invaliditetom, bilo bi zgodno da se predstavite onom dijelu čitateljstva koje nije upućeno u boćanje naše populacije.

- Rođen sam davne 1967.godine u malomnjemačkom mjestu Porz-Wahn pored grada Kolna. U dobi od tri godine dijagnosticirana mi je mišićna distrofija točnije Facio-skapularni oblik. U Krapinskim toplicama završavam osnovnu školu. Potom odlazim u Zagreb gdje upisujem srednju školu u Centru za odgoj i obrazovanje mladeži “Dubrava“. Nakon četiri godine školovanja i zanata , stječem zvanje urara. Danas živim u Velikoj Mlaci kod Velike Gorice.

Smatrate li se, unatoč položaju u kojem se nalazite, sretnom i realiziranom osobom?

- Moju situaciju smatram spletom životnih okolnosti tj. ona me ne sputava u mojim svakodnevnim aktivnostima. Ja bih je nazvao pozitivnom životnom pričom. U tom kontekstu vidim sebe kao ispunjenu i zadovoljnu osobu.

Kako vidite položaj osoba s invaliditetom u našem društvu?

- Rekao bih da naš status u društvu ima tendenciju pogoršanja. Višegodišnja ekonomska kriza reflektira se i na naš položaj. Mnoga prava se umanjuju i to kroz štednju. Čak 22.000 osoba s invaliditetom ostvaruju pravo na osobnu invalidninu. U slučaju da se osoba s invaliditetom zaposli , oduzima joj se pravo na minimalni znos takve invalidnine. Na osobe s invaliditetom treba gledati kroz prizmu njihovihsposobnosti , stupnju obrazovanja a ne tereta za jedno civilizirano društvo kojem težimo.

Koliko Vam je omogućeno nesmetano kretanje s obzirom na invaliditet koji imate?

- Sloboda kretanja je temeljno ljudsko pravo. Osobama s invaliditetom to je od neprocjenjive važnosti. Što se mene osobno tiče , mogu iskazati zadovoljstvo da koristim mogućnost prijevoza putem prilagođenih kombija u mjeri da mogu ispuniti svoje svakodnevne aktivnosti.

Koje su to sitnice koje bi osjetno podigle razinu kvalitete života osoba s invaliditetom?

- To se prije svega odnosi na financijski aspekt poboljšanja sadašnje situacije, dizanje na višu razinu usluge osobne asistencije kao vrlo važnog segmenta podrške neovisnog života osoba s invaliditetom. Za mene kao sportaša omogućavanje boljih uvjeta za bavljenje sportom i veću financijsku podršku klubovima.

Koje je godine Boćarski klub OSI DDZ 'Željko Klepač – URIHO'  osnovan i s kojom namjerom?

- Boćarski klub je osnovan 2005.godine. Namjera je bila da se osobama s najtežim tjelesnim oštećenjima odnosno mišićnom distrofijom pruži adekvatna šansa za bavljenje sportom. Upravo je boćanje uz šah jedini sport koji im pruža tu mogućnost. Oni su to iskoristili na najbolji mogući način. U klubu je 6 aktivnih igrača koji se natječu na državnoj razini. Tu su trenutnu i dva boćara rekreativca. Ukupno imamo 20 članova.

Što za osobe s invaliditetom znači boćanje?

- Boćanje tim osobama pruža brojne mogućnosti. Prije svega utječe na njihovo zdravlje, dakle usporavanje progresije same bolesti, uključenosti u zajednicu i motiv uspješnosti na sportskom polju. Odlaske na brojna putovanja diljem Hrvatske i inozemstva.

Iza vas je uspješna sportska sezona. Je li teško u Hrvatskoj biti boćar s invaliditetom?

- Slobodno mogu reći da mi je ova sezona pružila satisfakciju u osam godina koliko trajevMoja sportska karijera. Pozivom u reprezentaciju dobio sam priliku nastupa na europskom prvenstvu u Portugalu. Rekao bih da sam proputovao pola starog kontinenta. Bio sam u Češkoj, Španjolskoj, Poljskoj... Kao najveći uspjeh istaknuo bih dvije osvojene brončane medalje na otvorenom prvenstvu Poljske. U konkurenciji parova i pojedinačno. Uz to, ove sam boćarske sezone osvojio ukupno sedam medalja. Na euru u Guimaraesu sam bio 17. od 29 igrača , te sedmi u konkurenciji parova. Godina za pamćenje.

Koje su rezultate zabilježili članovi BK OSI DDZ ‘Željko Klepač URIHO ‘u 2013. godini?

- Moć ponavljanja rezultata pojedinaca , svaki klub čini uspješnim. Naši su sportaši na svim natjecanjima uspjeli osvojiti medalje. Na ekipnom državnom prvenstvu uzeli smo 1.mjesto u BC 3 kategoriji , tome smo dodali 2.mj. u BC 4. Nakon dužeg vremena imamo
prvaka Hrvatske Marka Arambašića u BC 3, koji je usput uzeo i Kup Hrvatske. Tome sam ja dodao jednu broncu i dva srebra u sva tri natjecanja. Krug uspješnosti svojim 3. mjestom zatvorio je Martin Frković. Uz niz međunarodnih uspjeha , tu treba dodati i
doprinos naših rekreativaca koji su u Poreču na državnim ograma osvojili treće mjesto. Rezime svega toga je da smo ove 2013. ukupno osvojili 17 medalja i po tome smo prvi u Hrvatskoj.

Koliko ima boćarskih klubova osoba s invaliditetom u Hrvatskoj?

- U Hrvatskom boćarskom savezu sportaša s invaliditetom trenutno je registrirano9 klubova s ukupno 45 sportaša-boćara,

A kako stvari sroje na međunarodnim turnirima?

- Dat ću vam primjer. Na međunarodnom turniru u Poljskoj sudjelovalo je 6 zemalja.Broj reprezentativaca iz tih zemalja kretao se oko 40 sportaša. Sveukupni broj boćara na tom natjecanju dostigao je respektabilnu brojku od 123 sportaša.

Koliko puta treba trenirati da bi se došlo do uspješnih rezultata na međunarodnim turnirima?

- Da bi se uspjelo u ovom sportu potrebno je dosta ustrajnosti , entuzijazma i sportskog motiva da se postigne optimalan rezultat. Naravno potrebni su i uvjeti. Potrebno je minimalno 15 sati tjedno da bi izvukli sav potencijal uspješnosti iz sebe.

Kako uspijevate spojiti sportske nastupe s vođenjem kluba koji je, po rezultatima, jedan od najboljih u državi?

- Uz dobru organizaciju i logistiku uspijevam sve svoje obveze uskladiti. Za klub uvijek dajem sve i to mi se vrati na najbolji mogući način.

Koji su Vam planovi u 2014. godini?

- Jedan od ciljeva je da klub nastavi svoj kontinuitet u rezultatskim dosezima. Pokušat ćemo dovesti nove igrače u klub koji su pokazali interes za boćanjem. Moj osobni cilj je postati prvak Hrvatske i dići svoju igru na višu razinu za svjetsko prvenstvo koje
će se održati u Kini. Koliko ću u tome biti uspješan pokazat će vrijeme. Očekujem da moji igrači ulože još više rada ,truda i želje da ponovimo i nadmašimo ovu rezultatski uspješnu sezonu.

Jesu li sportaši s invaliditetom. po vašem mišljenju, dovoljno zastupljeni u medijima kako bi i sredina u kojoj žive bila upoznata s njihovim uspjesima?

- Sportaši s invaliditetom su premalo zastupljeni u elektronskim i svim drugim medijima. Kao u svemu drugome ,važnost se pridaje sporednim stvarima , negativnostima....

Pratite li redovito In-Portal?

- In-Portal pratim uglavnom svakodnevno. U njemu je dosta toga poučnog. Sportašima je uvijek širom otvoren i pristupačan. Želio bi zahvaliti svim sponzorima , partnerima , pojedincima i volonterima koji su nam ugranicama svojih mogućnosti pomagali da budemo uspješni na svim poljima našeg rada. Svima njima i ljudima dobre volje želim miran i blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu
2014.godinu.

Razgovarao: Marko Damjanović