Brine li netko za majke-njegovateljice osoba s invaliditetom?

PITANJE Anton Živković, aktivist za prava osoba s invaliditetom: Poštovani, razmišlja li netko o činjenici da majke njegovateljice imaju prihode od 2.500 kuna, što znači da im se vodi radni odnos od osam sati, a moraju biti prisutni 24 sata na dan, tako da bi im satnica u prosijeku trebala biti 3,5 kuna...

... Dakle, moram napomenuti da nemaju božićnicu, godišnji odmor, regres, bolovanje. Zar nije sramota da se tako mizeran prihod daje majkama njegovateljicama koje moraju bit prisutne 24 sata dnevno uz svoje  dijete s invaliditetom (bilo koje vrste bolesti) i da ih se tako diskriminira?

ODGOVOR: Dragi Antone, roditelj njegovatelj ili njegovatelj imaju pravo na naknadu u iznosu pet osnovica za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi  (2.500 kn), prava iz mirovinskoga osiguranja, zdravstvenog osiguranja i prava za vrijeme nezaposlenosti, kao zaposlena osoba prema posebnim propisima. Stoga kada bi se promijenio iznos osnovice promijenio bi se i iznos koji bi roditelji primali. 24-satno radno vrijeme se ne može uzeti u obzir s obzirom da je ono zakonski nedozvoljeno, iako je u ovom primjeru praktično zaista ostvarivo. Isto tako roditelj njegovatelj i njegovatelj ostvaruju naknadu i za vrijeme privremene nesposobnosti za pružanje njege zbog bolesti kao i tijekom odmora, kada ne obavlja poslove njegovatelja, a djetetu je osiguran vikend-smještaj ili privremeni smještaj tijekom godišnjeg odmora roditelja njegovatelja, te ako  je dijete na bolničkom liječenju najduže dva mjeseca. A, nažalost, primanja poput božićnice, uskrsnice i  regresa su primanja koja malo zaposlenih ostvaruje i uglavnom su propisana kolektivnim ugovorima ili pojedinačnim ugovorima o radu, a ovise isto tako o ekonomskim prilikama.

Marina Petrić, Pravna klinika u Zagrebu

Željko Hladika/24sata/PIXSEL