Iako sam slijep u gradskom sam prijevozu izložen ponižavanju i torturi

PITANJE: J. K. (27) Imam bijeli štap i svima je jasno da sam slijep. A događa mi se da me ljudi guraju, ponašaju se kao da sam stvar na cesti a ne čovjek. Ima i pozitivnih primjera kada mi ponude pomoć

Danas vam se javljam s potrebom da me uputite na pravu osobu koja može reagirati na situaciju koja mi se često ponavlja. Svaki dan koristim istu tramvajsku liniju pri odlasku i povratku s posla. I često se događa da se moram voziti stanicu dalje, jer vozač zatvori vrata prije mog izlaska. Zvao sam ZET, bili su ljubazni, rekli da će reagirati i upozoriti svoje djelatnike. Međutim od toga nema koristi, meni se to često ponavlja i mislim da nije pošteno. Tko bi trebao reagirati i kome da se obratim, u ZET-u mislim da nemaju dovoljno edukacije ili smo mi toliko nezanimljivi pa se ne žele gnjaviti s nama.

ODGOVOR: Poštovani, mogu Vas uputiti jedino da se pismeno žalite u ZET na adresu  javnost@zet.hr ili se obratite na broj telefona 0800 200 060. Isto tako sa svojom pritužbom možete se obratiti Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom,  voditeljica odjela za zaštitu osoba s invaliditetom je Marija Mustač, tel:  610-1283, e-mail: marija.mustac@zagreb.hr. Nadam se da ćete uspijeti riješiti problem.

Marina Petrić, Pravna klinika u Zagrebu