Akcija "Omiljeni cvijet Ane Rukavine" diljem Hrvatske

"Omiljeni cvijet Ane Rukavine" - naziv je akcije prigodne prodaje tulipana, najdražeg cvijeta Ane Rukavine, koju danas diljem Hrvatske provode organizacije Socijaldemokratskog foruma žena (SDFŽ) SDP-a, a čiji će cjelokupni prihod ići u fond Zaklade "Ana Rukavina"

Središnja akcija održana je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, uz podršku ministra rada i mirovinskoga sustava i medicinskog direktora Zaklade "Ana Rukavina" Miranda Mrsića, ministra zdravlja Rajka Ostojića, saborskih zastupnika SDP-a Mirele Holy i Ive Jelušića.

Predsjednica SDFŽ-a SDP-a Gordana Sobol novinarima je izjavila kako u suradnji sa Zakladom "Ana Rukavina" već nekoliko godina za redom organiziraju tu akciju u povodu rođendana Ane Rukavine.

"Građanima dijelimo tulipane i time podupiremo i ukazujemo na rad Zaklade 'Ana Rukavina' i skupljamo dobrovoljne priloge koje ćemo sve uplatiti na žiro račun Zaklade", istaknula je Sobol. Rekla je kako time čuvaju i sjećanje na Anu Rukavinu koja je imala snage da upozori hrvatsku javnost na problem s kojim se i ona susrela. Dodala je kako tom akcijom ujedno obilježavaju i Svjetski dan zdravlja.

Marija Rukavina, majka pokojne novinarke Ane Rukavine i upraviteljica Zaklade "Ana Rukavina" zahvalila je svima te istaknula kako je to treća godina kako sa SDFŽ-om SDP-a provode tu akciju.

"Zahvaljujem na plemenitoj inicijativi koju su pokrenule žene svuda po Hrvatskoj", istaknula je i dodala kako će danas žene u svim dijelovima Hrvatske dijeliti tulipane građanima te im tako zahvaliti za svu dobrotu koju su učinili za Zakladu. "Do sada je u organizaciji Zaklade skupljeno više od 40 milijuna kuna i otišlo u Klinički bolnički centar za naš registar, javnu banku krvi iz pupkovine", rekla je i istaknula važnost donora.

Ministar rada i mirovinskoga sustava i medicinski direktor i jedan od osnivača Zaklade "Ana Rukavina" Mirando Mrsić istaknuo je kako je Zaklada postala nadnacionalna te je nadišla sva njihova očekivanja koja su imali kada su krenuli 2006. godine.

"I ova akcija koju je pokrenuo Socijaldemokratski forum žena SDP-a je postala nacionalna akcija. Krenuli smo iz Zagreba a danas je u cijeloj Hrvatskoj", rekao je. Najavio je da Zaklada kreće i jedan drugi korak dalje te da će vrlo brzo objaviti natječaj za naše mlade znanstvenike s ponudom da odu u svjetske centre, tamo nauče i dođu sa znanjem u Hrvatsku. Istaknuo da će Zaklada "Ana Rukavina", kao što su to i dosad napravili, ispuniti i taj zadatak.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je kako je Zaklada "Ana Rukavina" definitivno primjer kako bi trebale funkcionirati zaklade, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi i u svijetu. "One imaju cijeli niz svojih uloga - prvo je osvješćivanje ljudi o bolesti, edukacija, ali i ono što je još važnije, dakle, školovanje naših mladih kadrova", istaknuo je.

Hina