Hoće li novi zakon o profesionalnoj rehabilitaciji povećati zapošljavanje osoba s invaliditetom?

Skeptičan stav prema novom zakonu ima Željko Perković, predsjednik Saveza organizacije invalida Osječko-baranjske županije, koji kaže kako u županiji trenutno nema radnih mjesta ni za zdrave osobe, a kamoli za osobe s invaliditetom

Republika Hrvatska broji više od 6.000 nezaposlenih osoba s invaliditetom od kojih je 708 s područja Osječko-baranjske županije. No, prema predviđanjima taj bi se broj trebao uskoro smanjiti.
Temeljem Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja osoba s invaliditetom, koji je na snagu stupio početkom ove godine, poslodavcima se propisuje obaveza za kvotno zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Prema riječima Željka Bugarića, ravnatelja osječkog Zavoda za zapošljavanje, poslodavci danas rado na posao primaju osobu s invaliditetom, ali mu i prilagođavaju poslovni proces. Prije se događalo da su otvarali izmišljena radna mjesta, no sada toga više neće biti, jer će osoba s invaliditetom raditi na mjestu koje ga ne ometa u tehničkom procesu. Bolje je da se osobe s invaliditetom uključuju u uobičajna poduzeća i ondje ostvare radno mjesto umjesto da su u bivšim radionicama koje osobama s invaliditetom zbog njihova nedostatka uvjetuju otkaz, kaže Bugarić.
S druge strane,  skeptičan stav prema novom zakonu ima Željko Perković, predsjednik Saveza organizacije invalida Osječko-baranjske županije, koji kaže kako u županiji trenutno nema radnih mjesta ni za zdrave osobe, a kamoli za osobe s invaliditetom. Smatra da zadana kvota ne znači ništa, jer se mnoge  osobe s  invaliditetom ne prijavljuju mjesečno na Zavod za zapošljavanje, pa se ne mogu dobiti ni točni podaci o nezaposlenosti ove populacije.
Prema najavama, Zakon bi trebao ići u primjenu čim Ministarstvo rada i mirovinskog sustava donese pravilnik o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Nakon toga bi i naknada za osobe s invaliditetom trebala biti veća nego prijašnjih godina.

J. Ožanić

Foto: Borna Filić/PIXSELL