Prvi put obilježen Jom Hašoa, Dan stradanja i junaštva Židova

Uz predstavnike Grada i Židovske vjerske zajednice u Hrvatskoj "Bet Israel" povijesnoj komemoraciji nazočili potpredsjednik Sabora Nenad Stazić i u ime Vlade ministar Mirando Mrsić

BJELOVAR – Da se taj užasni zločin ne zaboravi i nikada ne ponovi temeljna je poruka upućena danas s bjelovarskog groblja Sv. Andrije gdje je po prvi put u povijesti ovoga grada održana komemoracija u povodu obilježavanja Jom Hašoa, Dana stradanja i junaštva židovskog naroda. Polaganjem vijenaca i simboličnim paljenjem šest svijeća na grobu uglednog bjelovarskog nadrabina Salomona Taubera i njegove supruge Johanne, umrlih u prvoj polovini 20. stoljeća, odana je počast svim žrtvama holokausta, a posebno onim bjelovarskim.

Naime, iz Bjelovara je u ljeto 1941. u razne logore odvedeno 288 Židova od kojih je ubijeno čak 262, 94 muškarca, 106 žena i 62 djece. Podaci govore da je od svih bjelovarskih Židova strahote holokausta preživjelo tek njih 35. Povijesnoj komemoraciji uz predstavnike Grada Bjelovara i Židovske vjerske zajednice u Hrvatskoj “Bet Israel”, predvođene predsjednikom dr. Vladimirom Šalamonom i glavnim rabinom dr. Kotel Dadonom, nazočili su i potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, u ime Vlade ministar rada Mirando Mrsić te Michael Hershkovitz, zamjenica šefa misije i konzulica pri Veleposlanstvu države Izrael u RH.

VLM

Foto: Damir Spehar/PIXSELL