Umrla željezna lady Margaret Thatcher

Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher umrla je u ponedjeljak u Londonu u 87. godini života od posljedica moždanog udara

Barunica Thatcher bila je premijerka od 1979 do 1990., a nazivali su je "željeznom lady". Bila je prva žena na tom položaju u Velikoj Britaniji, kao i osoba koja je u najduljem kontinuiranom razdoblju obavljala dužnost čelnika britanske vlade još od početka 19. stoljeća.

"S velikom tugom Mark i Carol Thatcher objavili su da je njihova majka, barunica Thatcher, umrla mirno tijekom jutra od posljedica moždanog udara", rekao je njezin glasnogovornik Tim Bell.

Tijekom tri mandata - a izabirana je uzastopce 1979., 1983. i 1987. - srezala je programe socijalne pomoći, smanjila ovlasti sindikata i privatizirala neke industrije. Dala je ostavku zbog nepopularne politike i borbe za vlast u njezinoj vlastitoj stranci.

Britanski premijer David Cameron rekao je da je Britanija izgubila osobu koja je bila "veliki vođa". "Izgubili smo velikog vođu, veliku premijerku i veliku Britanku", rekao je Cameron u poruci.

Kraljica Elizabeta izrazila je duboko žaljenje, te kazala da će poslati privatnu poruku sućuti obitelji.

Margaret Thatcher posjetila je Hrvatsku 1998. kada je proglašena je počasnom građankom grada Zagreba i uručen joj je počasni doktorat Zagrebačkog sveučilišta "za izvanredan doprinos društvenim znanostima u polju pravnih i političkih znanosti, napose međunarodnih odnosa, te za državničko, diplomatsko i drugo javno djelovanje kojim je uvelike pridonijela prepoznavanju hrvatske znanosti i kulture u suvremenom međunarodnom okružju te razvoju suradnje između Republike Hrvatske i Velike Britanije"

Hina