Potpisani ugovori s udrugama osoba s invaliditetom

Ministarstva socijalne politike i mladih potpisalo je ugovore i sa socijalno-humanitarnim udrugama te osiguralo sredstva za provedbu programa "Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva“

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić potpisala je ugovore s udrugama osoba s invaliditetom i socijalno-humanitarnim udrugama kojima se nastavlja financiranje trogodišnjeg programa pod nazivom "Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva“. Prilikom javnog potpisivanja u zagrebačkom hotelu International ministrica se obratila okupljenim predstavnicima udruga riječima zahvale na suradnji.

Kroz vaše programe 7.595 korisnika ostvarilo je svoja prava. Da nije bilo vas i pomoći stručnjaka koje ste vi educirali, osobe s invaliditetom i  djeca s višestrukim oštećenjima ostali bi bez potpore koja im je potrebna - rekla je ministrica Opačić.

Ministrica Opačić podsjetila da je Ministarstvo ispunilo prethodno potpisane ugovore unatoč ograničenim financijskim sredstvima. No za 43 udruge iz trogodišnjeg programa od 1. lipnja ove godine istječu ugovori. "Stoga apeliramo na udruge da se okrenu i financiranju iz europskih fondova, s obzirom da Ministarstvo ima sve manje sredstava, a potrebe su sve veće" - naglasila je ministrica.

Ministarstvo socijalne politike  i mladih potpisalo je ugovore sa 70 udruga te osiguralo sredstva za provedbu navedenog programa u 2013. godini u iznosu od 32.063.663,00 kuna. Kroz financijsku potporu udrugama, ministarstvo socijalne politike i mladih ukazuje na važnost udruga za funkcioniranje sustava socijalne skrbi, naročito kroz projekte socijalne uključenosti osoba u nepovoljnom položaju, stvaranja poticajnog okruženja te provedbom edukacija za osposobljavanje stručnjaka koji neposredno rade s korisnicima usluga udruga. Trenutačno se u Republici Hrvatskoj financira 118 trogodišnjih programa udruga koje djeluju u području socijalne skrbi. Dio sredstava je osiguran u proračunu, a dio prikupljen iz Hrvatske lutrije.

In-Portal

Foto: Marko Prpić/PIXSELL