Udruga Optimist: Zar beskućnici, samohrane majke i osobe s invaliditetom nemaju pravo na život dostojan čovjeka?

"Trenutno u centru borave tri žene i devet muškaraca. Pored beskućnika skrbimo se još o samohranim majkama s više djece te osobama s invaliditetom", kaže Mario Marković, utemeljitelj udruge, koji je sam prošao nevjerojatnu životnu kalvariju

Odmah, na početku teksta, da razjasnimo jedan naizgled neprofesionalni šlamperaj. Predstavljamo udrugu a pritom ne objavljujemo niti jednu fotografiju njihovih članova?! Razlog je jednostavan: udruga 'Optimist' iz Zagreba, o kojoj je riječ, većinom okuplja beskućnike, a biti beskućnik u Hrvatskoj još je uvijek velika sramota pojedinca koji se našao u toj situaciji, a ne društva u cjelini. Stoga smo se osjetili pozvanim zaštititi njihov identitet. 

Život koji je urezao trajne ožiljke

Na ideju osnivanja udruge 'Optimist', koja uz beskućnike brine i o samohranim majkama s više djece te osobama s invaliditetom, došao je njihov predsjednik Mario Marković u svibnju 2013. godine. Želju da krene u osnivanje udruge potakla je njegova vlastita životna drama. Život beskućnika: Ulica je i dnevni boravak i spavaća soba

Otkako je došao na svijet Mario je imao manjak sreće. Kako je rođen kao blizanac sa sestrom, djelatnik iz matičnog ureda zaboravio ga je upisati u knjigu državljana. Zbog te je aljkavosti bio 1997. godine protjeran iz Hrvatske jer, eto, nije njen državljanin. Umjesto da živi u svojoj domovini, gdje je rođen, bio je primoran od 2006. godine živjeti u Crnoj Gori bez ikakvih osobnih dokumenata. Nakon što je ispunio uvjete za crnogorsko državljanstvo, problemi nisu nestali. Naprotiv,  za njega je to bilo izuzetno mučno razdoblje života, bio je apatrid i nije imao nikakva prava.

Godine 2012. odlučio se na povratak u Hrvatsku i borbu za svoja osnovna ljudska prava. Krenuo je u bitku s administracijom za osobne dokumente. Prvo vrijeme živio je kao beskućnik, ulica mu mu je bila i dnevni boravak i spavaća soba, a potom je počeo volontirati kod Sestara majke Terezije. Postepeno se počeo upoznavati s velikim problemom beskućništva te ljudima koji završe na cesti, uglavnom ne svojom krivicom. Želja mu je bila da tim ljudima pruži barem utjehu, ali i konkretnu pomoć da se vrate na pravi put.

Osobne dokumente Mario dobiva u svibnju 2013. godine, a već u srpnju okuplja par beskućnika i kreće u osnivanje udruge 'Optimist', kao neprofitne humanitarne organizacije.

Beskućnici s invaliditetom

Mnogi su bili skeptični kad im je iznio ideju o osnivanju udruge i nisu vjerovali u uspjeh jer nije imao novca, ali zato mu upornosti nije manjkalo. Kako sam kaže, uz Božju pomoć 1. kolovoza prošle godine uspio je prikupiti početna sredstva i iznajmiti kuću u Gračanima od 160 kvadrata. Udruga 'Optimist' istog je dana primila prve beskućnike. 

"Do danas je kroz centar je prošlo oko 30 muškaraca i žena kojima smo osigurali smještaj s doručkom, ručkom i večerom", kaže Mario. "Trenutno u centru borave tri žene i devet muškaraca. Pored beskućnika skrbimo se još o samohranim majkama s više djece te osobama s invaliditetom."

Ponosni su što pomažu Ivanu Stvoriću koji ima teški invaliditet, potpuno je nepokretan i ne može govoriti. Kada imaju mogućnosti, redovito uplate novac za njegovo liječenje. Samohranim majkama pružaju pomoć u obliku hrane i
odjeće, dakako u skladu s vlastitim mogućnostima. Udruga se financira izradom suvenira, koje štićenici centra i volonteri dijele građanima na ulicama Zagreba u zamjenu za novčane donacije. Mjesečni troškovi su im oko 15.000 kuna, koje s teškom mukom sakupe jer još nemaju pomoć Grada Zagreba a ni državnih institucija. Najveći problem im je osigurati sredstva za hranu i higijenske potrepštine, ali i za auto za dostavu i plaćanje najma kuće u kojoj su podstanari.
Mole sve dobre ljude da im pomognu kako bi i dalje mogli pružati barem skromnu skrb sve većem broju potrebitih. Za više informacija posjetite ih na web stranici www.optimist.hr.

Marko Damjanović

Foto: PIXSELL