Volonterskog Oskara za 2013. dobila Maša Vikić-Topić, volonterka iz Dječjeg doma u Nazorovoj

Volonterski centar Zagreb, u suradnji s Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, dodjeljuju nagradu želeći istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Zagrebu

Volonterskog Oskara za 2013. dobila je mlada liječnica Maša Vikić-Topić, volonterka Dječjeg doma Zagreb, a tu joj je godišnju nagradu za individualni volonterski doprinos na području Grada Zagreba dodijelio Volonterski centar Zagreb. Umjesto mlade doktorice koja je otišla na bračno putovanje, Oskara je preuzeo njen mlađi brat koji je ustvrdio kako je "Maša uzor cijeloj obitelji".
Među finaliste izabrani su i volonter Mile Mrvalj iz udruge Ulični suputnik te volonterka Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Adrijana Žilić Micevski.

Volonterski centar Zagreb, u suradnji s Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, dodjeljuju nagradu želeći istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Zagrebu.

Izvršna direktorica Volonterskog centra Jela Prgić Znika rekla je na prigodnoj svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici da je Volonterski Oskar "puno bolji od onog filmskog" jer volonteri čine sjajne stvari i daju nemjerljiv doprinos zajednici. Izvijestila je da su ove godine imali 16 prijava, pa iako je u finale izabrano troje, zahvalila je svim volonterima što "naizgled malim koracima čine velike pomake u životu Zagreba".

Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, naveo je da je voluntarizam važan za svako društvo, ali da u nas nije tako popularan.

"Volio bih da prestanete biti 'čuđenje u svijetu' i postanete svijetli primjer onima koji to ne čine kako bi i oni posvetili dio svog vremena drugim ljudima", poručio je Lušetić.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor podsjetio je da od 51 gradskog zastupnika svega njih dvoje obavljaju taj posao profesionalno, dok su ostali "volonteri", odnosno primaju neku naknadu.

Svim nominiranim volonterima dodijeljene su prigodne nagrade, a Kosor je poručio kako su za njega svi jednako vrijedni i svi zaslužuju Volonterskog Oskara.

Slično razmišlja i prošlogodišnja dobitnica Volonterskog Oskara, učiteljica Nikolina Piršljin, koja je naglasila kako je žiri imao težak zadatak izabrati najbolje, ali i da ju veseli da se trude i rade i nastoje učiniti život ljepšim. Za troje finalista mogli su glasovati i građani putem internetske stranice www.vcz.hr, glasačkim listićima u Volonterskom centru ili poštom na adresu tog ureda u Ilici 29.

Dobitnica Volonterskog Oskara 2013. mlada liječnica Maša Vikić-Topić volontira u Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj gotovo sedam godina. Samo lani imala je 280 volonterskih sati s petogodišnjim dječakom kojeg prati od njegova osmog mjeseca, rekla je socijalna radnica "iz Nazorove" Dragana Miletić.

Iz udruge Ulični suputnik puni su hvale za Milu Mrvalja, zagrebačkog beskućnika, koji je došao iz Sarajeva. Uvijek optimističan, velikog srca i uha spremnog slušati tuđe probleme, kažu za Milu, a za Adrijanu Žilić Micevski spremno ističu da je skromna i samokritična i da zna pomoći žrtvama nasilja, ali i kolegama pa je brzo postala koordinatorica pozivnog centra u popodnevnoj službi.

Program su začinili Ženski etno zbor Singrlice i radijski voditelj Frano Ridjan.

In-Portal / Hina

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL