Siniša Bosanac: Moja borba protiv gramzivih političara za koje osobe s invaliditetom ne postoje

"Postao sam svjestan da sve odluke dolaze kroz politiku i njezin utjecaj je presudan. Nisu osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju krivci za ovu krizu. A upravo se njima najviše uzima!", kaže aktivist iz Koprivnice, inače otac mladića s Downom i član Facebook grupe 'Pomozimo djeci s invaliditetom'

Ovo je životna istina čovjeka koji je uvidio nakaradnost političkog sustava u Republici Hrvatskoj, istovremeno i nužnost vlastitog uključivanja u politiku želi li dovesti do promjena.

Siniša Bosanac (na naslovnoj fotografiji s našom novinarkom Božicom Ravlić, op. ur.) radio je kao tajnik Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Koprivnica. Početkom rušenja sustava financiranja udruga dovedeno je u pitanje i njegovo radno mjesto te egzistencija. Život sina s teškoćama u razvoju uslijed nedostatka socijalnih usluga u Koprivnici bio je sveden na provođenje vremena u kući. Tada je odlučio zatražiti status roditelja njegovatelja, istovremeno je pronašao mogućnost daljnjeg djelovanja kao vijećnik Gradskog vijeća Koprivnice.

Lako je udariti na najslabije

"Postao sam svjestan da sve odluke dolaze kroz politiku i njezin utjecaj je presudan. Nisu osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju krivci za krizu koja je sve veća. A upravo se njima najviše uzima! Žalosno je da se uvijek prelama na najslabijima, a smatram da se politika mora okrenuti ljudima i raditi na podizanju kvalitete života građana. Shvatio sam da kao gradski vijećnik mogu pričati i tako upozoriti javnost na potrebe ugroženih skupina. Razvoj civilnog društva je zaustavljen, udruge su meko korumpirane, svjesne dignu li glas kontra sustava neće dobiti ni mizeriju koju primaju. S ograničenim sredstvima za koja se udruga mora izboriti, stvorena je atmosfera u kojoj se udruge odnose međusobno kao ljuti konkurenti. Političkom odlukom na sport se izdvaja 50 posto lutrijskih sredstava, a udruge primaju 12 posto. To je nedostatno, želimo li da udruga obavlja određenu funkciju u društvu, neophodna joj je financijska potpora", tumači SinišaTata Siniša i sin Filip na koncertu Gibonnija Bosanac.

Njegov veliki uspjeh kao gradskog vijećnika bilo je podnošenje amandmana na raspodjelu 190.000 kuna proračunskog novca političkim strankama. Podnio je amandman kojim se 57.000 kuna od ukupne cifre uzima političkim strankama i preusmjerava na humanitarne projekte, konkretno za potrebe učenika strukovnih škola slabijeg imovinskog statusa. Njegov prijedlog podržali su kolege iz opozicije, na što je gradonačelnica Vesna Želježnjak (SDP) izjavila da će gradske vlasti načelno prihvatiti prijedlog o smanjenju novca za stranke, ali naknadno, nakon što socijalna služba utvrdi kome dati razliku novca. Oporbeni vijećnici istakli su da je to nemoguće: nakon što se strankama dodijeli ukupan iznos, on se ne može smanjiti. Tada je Bosanac iskoristio priliku i izjavio: "Ako imate i trunku socijalnosti i socijaldemokracije u sebi, podržite amandman odmah." Uslijedila je stanka, konzultacije vlasti i oporbe te je amandman jednoglasno usvojen.

Nemoguća misija: Smanjiti povlastice političarima

Siniša Bosanac neće stati, od početka rada u Gradskom vijeću zalaže se za smanjenje naknada koje političari i političke stranke dobijaju iz proračuna. Znajući odnos snaga, ovaj cilj je teško ostvariv. Naime, oni koji su u gradskom vijeću samo zbog određenih naknada i bez interesa tko što predlaže već glasaju po naredbi svoje stranke, time bi prihvatili smanjenje vlastitih povlastica. Nevjerojatna je činjenica da neki zastupnici obnašaju po osam i više funkcija, kako nam kaže Bosanac jedna vijećnica čak šesnaest. Bez obzira na navedeno Hrvatski laburisti i Siniša Bosanac nastavit će inicijativu da se smanji plaća dogradonačelniku te naknade šefu Gradskog vijeća i svim vijećnicima za 30 posto.

Kad je čovjek u oporbi ne može puno postići, ali može raditi na osviještavanju problema. Politički angažman je moja želja da se proba djelovati, pa možda proradi osobna svijest kolega. Izazovi su brojni, potrebna je veća integracija djece s teškoćama u razvoju, pitanje zapošljavanja osoba s invaliditetom i općenito njihov položaj i budućnost u Republici Hrvatskoj – zaključio je Siniša Bosanac.

Božica Ravlić