Svaki deseti Hrvat potuca se po liječničkim ordinacijama i simulira bolest

Osiguranike su na kontrolu pozivali izabrani doktori prema popisu koji su prethodno sastavili radnici mjerodavne organizacijske jedinice HZZO-a. Kontrola se provodila pregledom cjelokupne medicinske dokumentacije i pregledom osiguranika - objašnjavaju u HZZO-u

Svaki deseti građanin Hrvatske svoj posao ne doživljava kao blagoslov u ova nesretna gospodarska vremena, već kao nužno zlo! Svaki deseti građanin radije se potuca po liječničkim ordinacijama i simulira bolest negoli da zasuče rukave i pomogne ekonomskom oporavku zemlje.

Do takvog zaključka došao je Jutarnji list na osnovi podataka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) koji je tijekom prošle godine uz redovne kontrole otvorenih bolovanja odradio i dvije velike izvanredne akcije koje su pokazale da od ukupno 20.465 kontroliranih bolovanja, 11,8 posto odnosno 2422 bila su neopravdana te su stoga i zaključena.

- Uz redovan rad ovlaštenih doktora na odobravanju bolovanja, čija kvaliteta rada ima značajan utjecaj na stopu bolovanja, te uz redovan rad doktora kontrolora HZZO-a, u 2012. godini HZZO je počeo i dvije velike akcije izvanrednih kontrola bolovanja koje se nastavljaju i tijekom 2013. - kažu u HZZO-u.

S obzirom na to da je riječ o reprezentativnom uzorku, moglo bi se zaključiti da od 181.733 otvorena bolovanja u 2011. godini čak je 20 tisuća radnika koristilo lažno bolovanje.

- Osiguranike su na kontrolu pozivali izabrani doktori prema popisu koji su prethodno sastavili radnici mjerodavne organizacijske jedinice HZZO-a. Kontrola se provodila pregledom cjelokupne medicinske dokumentacije i pregledom osiguranika - objašnjavaju u HZZO-u.

In-Portal/Jutarnji list

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL