Tjedan borbe protiv neplodnosti: Roda nam donosi dobre vijesti

Povodom Tjedna borbe protiv neplodnosti, predstavljena je i nova Facebook stranica Roda – Neplodnost na kojoj se, između ostalih sadržaja, kontinuirano objavljuju video uratci i priče osoba koje su iskusile neplodnost

Udruga RODA, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja,  u okviru svojih aktivnosti podrške osobama suočenih s dijagnozom neplodnosti, zagovaranju optimalnog te za pacijente i pacijentice najpovoljnijeg zakonskog uređenja ovog područja, kao i senzibilizaciji javnosti za problem neplodnosti, organizira još jedno iznimno značajno događanje pod nazivom Tjedan borbe protiv neplodnosti. Program kojim se obilježava Tjedan borbe protiv neplodnosti obuhvaća niz susreta, manifestacija, emisija i drugih aktivnosti koje će se baviti problematikom neplodnosti i reproduktivnog zdravlja.

Tjedan će otvoriti objavom nove online verzije brošure Neplodnost, koja je izrađena u suradnji s liječnicima i embriolozima, a koju možete pronaći na stranicama www.roda.hr.
Centralni događaj koji se ove godine uklopio u Tjedan borbe protiv neplodnosti bit će trodnevni skup europske krovne organizacije Fertility Europe, koji će se održati od 19. do 21. ožujka u Zagrebu, u hotelu Dubrovnik.
Fertility Europe je međunarodno neprofitno udruženje 23 organizacije koje se bavi senzibilizacijom i edukacijom na području reproduktivnog zdravlja i neplodnosti, pravima neplodnih parova, zakonodavnim okvirima, informiranjem i međusobnim povezivanjem te ostalim važnim temama i problemima s kojima se suočavaju osobe koje se bore s neplodnošću. Skupu će nazočiti 29 predstavnica i predstavnika pacijentskih udruga iz 18 europskih zemalja (Belgija, Bugarska, Češka, Finska, Grčka, Hrvatska, Island, Italija, Izrael, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Ukrajina, Velika Britanija).
U okviru skupa održat će se radionice, izvještaji, izmjene iskustava, gostovanja renomiranih stručnjaka, prestavljanje novih projekata organizacije te okrugli stol s temom Trends and Development of Medically Assisted Reproduction in Europe. Okrugli stol održat će se 21. ožujka u hotelu Dubrovnik od 9 do 11 sati, a na njemu će sudjelovati brojni istaknuti stručnjaci, kao i predstavnici međunarodnih pacijentskih udruga.
Građanskom akcijom Zajedno za plodnost zatvorit će Tjedan borbe protiv neplodnosti.
Akcija Zajedno za plodnost održava se po treći put u zajedničkoj organizaciji udruge RODA i udruge BETA te predstavlja organiziranu šetnju građana s ciljem senzibiliziranja javnosti za probleme s kojima se suočavaju neplodne osobe te kao znak potpore osobama koje su suočene s neplodnošću i roditeljstvo pokušavaju ostvariti postupcima medicinski potpomognute oplodnje. Sad već tradicionalna šetnja održat će se 22. ožujka s početkom na Trgu bana Jelačića točno u 12 sati. Plan prolaska povorke kroz gradske ulice je: Trg bana Josipa Jelačića – Ilica - Margaretska - Trg P. Preradovića – Preradovićeva – Teslina – Zrinjevac – Praška – Trg bana Josipa Jelačića.
Povodom Tjedna borbe protiv neplodnosti, predstavljena je i nova Facebook stranica Roda – Neplodnost na kojoj se, između ostalih sadržaja, kontinuirano objavljuju video uratci i priče osoba koje su iskusile neplodnost.
Pozivate se da svojim sudjelovanjem i praćenjem podržite ovo događanje te da se u što većem broju pridružite u građanskoj akciji šetnje Zajedno za plodnost, kada ćete moći nabaviti i svoj primjerak bedža s poznatim porukama: Neplodnost boli i I ja želim zagrliti svoje dijete, te ga ponosno nositi, istovremeno s brojnim članicama i članovima udruga, predstavnicama i predstavnicima medija, javnih osoba i stručnjaka koji će se pridružiti i pratiti akciju.

In-Portal

Foto: Ivo Cagalj/24sata