Zoran Milanović: Ministar Linić nije smio povezati DORH s paraobavještajnim podmetanjima

"Ja u politici nemam i ne mogu imati prijatelja, ni rođeni brat mi nije prijatelj, naročito ako protiv njega DORH podigne optužnicu", naglasio je predsjednik Vlade RH

Premijer Zoran Milanović opovrgnuo je danas nagađanja da ne razgovara s ministrom financija Slavkom Linićem, ali i kritizirao njegov istup vezan uz slučaju Joze Kalema, kazavši kako je izjavom u kojoj je povezao DORH s paraobavještajnim podmetanjima - napao sustav.
Milanović je danas održao konferenciju za novinare na kojoj se, uz ostalo, osvrnuo na svoj dvotjedni službeni posjet Australiji i Novom Zelandu te odgovarao na pitanja novinara. Jedno je bilo vezano uz odnos sa ministrom financija Linićem budući da se u javnosti pojavila informacija iz samog SDP-a da međusobno ne komuniciraju.

"Razgovaram sa svim ministrima i to je sve što mogu reći", kazao je Milanović.

Govoreći o slučaju Linićevog prijatelja Joze Kalema, kojeg Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu tereti da se nezakonito okoristio sa 103 milijuna kuna, Milanović je poručio kako u politici ne može biti prijatelja, posebno kad se radi o novcu. Komentirao je tako Linićevu nedavnu izjavu da se tog prijateljstva neće odreći.

"Ja u politici nemam i ne mogu imati prijatelja, ni rođeni brat mi nije prijatelj, naročito ako protiv njega DORH podigne optužnicu", naglasio je Milanović.

Osvrnuo se i na Linićevu izjavu u kojoj je, govoreći o slučaju Kalem, ministar rekao: "Još uvijek će se u Hrvatskoj podzemne, paraobavještajne službe baviti podmetanjem i blaćenjem mog posla i mog imena".

Milanović je poručio kako je u slučaju Kalem riječ o optužnici DORH-a, te da policija s tim slučajem nije imala nikakve veze. "Sada je optužnica podignuta i na sudu ćemo vidjeti je li osoba kriva za financijske malverzacije ili je DORH podigao pogrešnu optužnicu, ali dovoditi DORH u vezu s paraobavještajnim podzemljem, to u politici ne možemo raditi", istaknuo je premijer.

Upitan znači li to da je Linć svojom izjavom naštetio Vladi, Milanović je odgovario kako misli da nije, ali i naglašava da stvari treba raščistiti. "Jedno je kad netko nesmotreno izjavom ode u krivi smjer, a drugo je kad diramo u temelje sustava", ustvrdio je. Objasnio je kako s obzirom na to da Vlada predlaže glavnog državnog odvjetnika "netko može misliti da mi podižemo optužnicu".

Milanović je pritom podsjetio na policijsko postupanje 2005. godine kada je protiv tri istaknuta SDP-ovca (Tonino Picula, Vojko Obersnel i Zvonimir Mršić) podignula kaznene prijave, od kojih ni jedna nije prošla na sudu. "To je bila zloupotreba policije i o tome sam vrlo jasno tada govorio", rekao je Milanović, a u slučaju Joze Kalema, ponovio je, riječ je o optužnici DORH-a.

Osvrnuo se i na Mirelu Holy, koja je smijenjena s mjesta ministrice zaštite okoliša. Rekao je kako mu je ona bila prijateljica za koju je kao predsjednik SDP-a puno učinio. Govorila je, kazao je premijer, da će biti povučene optužnice protiv kandidata za neku javnu dužnost, "a ja sam prelazio preko toga jer sam mislio da je to stvar nespretnosti".

"A onda je morala otići zbog sitne političke korupcije jer se to nije moglo tolerirati. To je cijena rada u politici", rekao je Milanović, zaključivši kako nema prijatelja u politici, naročito kad je novac u pitanju.

Hina

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL