Pobuna u Pitomači: Policija probila 'živi zid' koji je samohranu majku troje djece štitio od deložacije

Marijana Fel kuću nije željela napustiti jer smatra da su joj narušena ljudska prava te da je sudski postupak prodaje nekretnine proveden nezakonito i uložila je žalbu. Aktivisti Živog zida spriječili su prvi pokušaj deložacije prije 12 dana

Policija će protiv svih 33-oje prosvjednika, koji su danas pokušali spriječiti deložaciju u Pitomači, podnijeti optužne prijedloge zbog kršenja javnog reda i mira, izvijestila je danas virovitičko-podravska Policijska uprava.
U priopćenju se kaže kako su policijski službenici, kako bi ovrhovoditelju Općinskog suda omogućili provođenje sudske odluke, nad prosvjednicima "koji su pružali pasivan otpor i držali se rukama jedni za druge, uporabili sredstva prisile - tjelesnu snagu, pritom pazeći da ne dođe do bilo kakve ozljede".

Jednog po jednog izdvajali su iz skupine i nosili u policijske automobile, a zatim ih sve prevezli u policijsku postaju Pitomača, gdje su pojedinačno evidentirani i protiv njih će biti podneseni optužni prijedlozi, kaže se u priopćenju.

Navodi se da je asistencija policije porvedena prema zakonu i na zahtjev Općinskog suda u Virovitici te da je, u skladu procjenama, angažiran "dovoljan broj policijskih službenika i službenica".

Prosvjednike, koji su sjedili ispred kuće, pozvali su da se raziđu, ali oni su se oglušili na poziv i upozorenje da čine prekrašaj. Ovrha je provedena između osam i 10 sati, kaže se među ostalim u priopćenju.

Danas je, u drugom pokušaju, deložirana Marijana Fel, samohrana majka s troje malodobne djece, iz obiteljske kuće u Pitomači koja je u siječnju prodana na dražbi Općinskog suda u Virovitici u sklopu brakorazvodne parnice. Marijana Fel kuću nije željela napustiti jer smatra da su joj narušena ljudska prava te da je sudski postupak prodaje nekretnine proveden nezakonito i uložila je žalbu. Aktivisti Živog zida spriječili su prvi pokušaj deložacije prije 12 dana. Danas tvrde da im je policija zabranila snimanje deložacije.

Po završetku deložacije novi je vlasnik preuzeo kuću,

Hina

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL