Delegacija Europske unije: Poludnevni boravak predškolske i školske djece s poteškoćama

Opći cilj projekta je poboljšati kvalitetu života predškolske i školske djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji kroz izvaninstucionalnu podršku i uključenost u socijalne programe, a to se odnosi na stvaranje kvalitetenog socijalnog okruženja i mobilizaciju zajednice u odnosu na ciljanu grupu

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj pokrenula je hvale vrijedan projekt “Poludnevni boravak predškolske i školske djece s poteškoćama”. Projekt je namijenjen rješavanju potreba najugroženijih članova zajednice, a to su predškolska i školska djeca s poteškoćama u razvoju, njihovi roditelji kao i ostali članovi njihovih obitelji, ostvarenju njihovih prava na dostojanstven život u obitelji i zajednici. Korisnici usluge bit će Udruga osoba s invaliditetom Imotski.

Projekt će se provoditi u partnerstvu s The Network of Associations of Persons with Disabilities of Dalmatia. Na toj suradnji i partnerstvu delegacija EU-a bazirala je projektne aktivnosti.Paul Vandoren, šef delegacije Europske unije u RH

Opći cilj projekta je poboljšati kvalitetu života predškolske i školske djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji kroz izvaninstucionalnu podršku i uključenost u socijalne programe, a to se odnosi na stvaranje kvalitetenog socijalnog okruženja i mobilizaciju zajednice u odnosu na ciljanu grupu.

Svrha projekta je pružiti uslugu poludnevnog boravka za predškolsku i školsku djecu s teškoćama u razvoju (DSTUR), što se odnosi na uspostavljanje svakodnevme usluge  tijekom koje će se provoditi terapija i rehabilitacija, njega i briga za zdravlje, te organizaciju. slobodnog vremena.

Također, želi se uspostaviti učinkoviti model pružanja stručne podrške obiteljima s djecom s teškoćama u razvoju – mjesečna grupa podrške, informiranje o ostvarivanju prava iz područlja zdravstva i socijalne skrbi. Namjera je i učvrstiti partnerstva s lokalnim ustanovama u svrhu pružanja inzvaninstitucionalnih socijalnih usluga te povećati svijest šire društvene zajednice o potrebama djece s poteškoćama i njiihovih obitelji, za što su predviđene promidžbene aktivnosti putem kojih će se senzibilizirati i uključiti javnost.

Korisnici projekta su 15-oro djece s teškoćama u razvoju te 70 članova njihovih obitelji.

In-Portal

Foto: Patrik Macek/PIXSELL