Gradonačelnik Bandić: Zagrepčani će od 2. travnja plaćati niže cijene parkinga

Zagrebački gradonačelnik je najavio da će do svibnja Odjel za promet sa svim službama i Zagrebparkingom predložiti Gradskoj skupštini uvođenje 4. i 5. zone i stavljanje u sustav naplate parkiranja cijeli Zagreb. "Cijeli Zagreb bio bi parkirališna zona. Čovjek u 5. zoni platio bi simboličnu naknadu parkiranja, između sedam i devet kuna mjesečno, to je kava u prigradskom dijelu", rekao je prvi čovjek Zagreba

Od srijede, 2. travnja, u Zagrebu se snižavaju cijene parkiranja od 25 do 50 posto u sve tri zone i u javnim garažama, u dnevnoj i u noćnoj tarifi, objavio je na današnjoj konferenciji za novinare zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
Sat vremena u prvoj zoni stajat će šest kuna, u drugoj tri kune, a u trećoj zoni kunu i pol.

Cijena komercijalnih karata smanjuje se s 1200 na 800 kuna u prvoj zoni, sa 600 na 400 kuna u drugoj zoni, te s 240 na 150 kuna u trećoj zoni.

Jedina cijena koja se ne mijenja je ona povlaštene, stanarske karte u prvoj zoni, koja ostaje 100 kuna. Stanari u drugoj i trećoj zoni plaćat će po deset kuna manje.

Cijena dnevne karte u prvoj će zoni koštati 100, drugoj 60, a trećoj 20 kuna.

Smanjuju se i cijene u garažama, pa će sat vremena u garaži na Kvaternikovu trgu, Tuškancu i Gorici (u Martićevoj ulici) koštati četiri kune, a na Langovom trgu, klinici Rebro i u Petrinjskoj ulici pet kuna. Sat vremena parkinga u garaži na Sveticama stajat će dvije kune.

Ukida se vremensko ograničenje zadržavanja u trećoj zoni, na Paromlinu se uvodi naplata od 7 do 20 sati šest dana u tjednu za 10 kuna po satu, 30 kuna dnevno, a 200 kuna mjesečno. Dosad su bile iste cijene ali od 0 do 24 sata sedam dana u tjednu.

Efekt sniženja cijena, najavio je Bandić, pratit će se mjesečno i korigirati ako će biti potrebno, no cijene, što god se dogodilo, neće se vraćati na staro.

"To je zasad naša procjena da bi popunili kapacitete praznih garaža i potaknuli ravnotežu između parkiranja u garažama i na javnim površinama", rekao je Bandić.

S promjenom cijena parkiranja mijenja se i broj kojim se putem mobitela može platiti parking tako da se ispred brojeva 101, 102 i 103 dodaje broj 700.

Bandić je najavio da će do svibnja Odjel za promet sa svim službama i Zagrebparkingom predložiti Gradskoj skupštini uvođenje 4. i 5. zone i stavljanje u sustav naplate parkiranja cijeli Zagreb.

"Cijeli Zagreb bio bi parkirališna zona. Čovjek u 5. zoni platio bi simboličnu naknadu parkiranja, između sedam i devet kuna mjesečno, to je kava u prigradskom dijelu", rekao je Bandić.

Time, dodao je, žele ravnomjerno pokriti cijeli grad i omogućiti građanima da mogu normalno hodati po pločnicima.

Hina