Gradonačelnik Bandić otvorio Dom nade za beskućnike

"Ugodno ste me iznenadili. Od danas sam vaš", rekao je Milan Bandić, ali i dodao da bi bio najsretniji kad nitko ne bi bio beskućnik. No, dodao je, iluzorno je očekivati da u bici rada i kapitala uvijek budemo pobjednici, pa je zato dobro da možemo zajedno pomoći kad netko poklekne

Na zagrebačkoj Trešnjevci danas je i službeno otvoren dnevni boravak za beskućnike "Dom nade" što će zasigurno razveseliti mnoge koji nemaju gdje stanovati i borave na ulici, a takvih je prema službenim procjenama u Hrvatskoj oko 500, s tim da je većina, njih 400, u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.
"Naš dnevni boravak je 'produžena ruka' postojećih prihvatilišta i prenoćišta, koji beskućnicima nude hranu i spavanje, no želimo ići i korak dalje - želimo beskućnicima omogućiti da se lakše zaposle i resocijaliziraju kako bi sami mogli upravljati svojim životom", rekao je  Danijel Vuga, koordinator dnevnog boravka i jedan od voditelja udruge "RCCG Dom nade" koja je uredila prostorije i otvorila vrata za beskućnike u Badalićevoj 11.

Vuga navodi da je beskućnicima na raspolaganju troje stručnjaka (psiholog, socijalni radnik i teolog) koji će im pomoći u resocijalizaciji, a u dnevnom boravku mogu se poslužiti kompjutorima i internetom kako bi mogli poslati molbu za posao, tu je i kupaonica sa strojem za rublje gdje mogu obaviti dnevnu higijenu i oprati veš, te kuhinjica za spravljanje kave, čaja ili jednostavnijeg obroka.

"To je dobra stvar. Pomogli su mi pri pronalasku posla i naučio sam kako se pripremiti na razgovor sa šefom", rekao je korisnik Dražen Gregorek.

Zadovoljan je i korisnik Mario Rezo. "Pomažemo jedni drugima, nismo usamljeni. Tu smo i korisnici i prijatelji. Iako nemam stalan posao, dan mi je ispunjen jer zajedno uvijek nešto radimo", kazao je.

Vuga ističe kako je vjerojatno jedini "poslodavac" koji želi da ima što manje posla, no, nažalost, upozorava da broj beskućnika u Hrvatskoj raste pa je tako sličan dnevni boravak već otvoren u Rijeci i u Splitu.

Dom nade u Zagrebu bit će otvoren za beskućnike ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 14 sati uz mjesečnu članarinu od 10 kuna. Utorkom i četvrtkom udruga će raditi na razvijanju socijalnih programa.

Na svečanom, ali skromnom otvorenju u lijepo uređenom dvorištu Doma nade na Trešnjevci bili su i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna koji su obećali simbolično se učlaniti u udrugu i vidjeti kako Grad Zagreba može pomoći i olakšati život beskućnicima. Podsjetili su i na brojne socijalne programe među kojima je i novčana pomoć umirovljenicima s mirovinom do 1500 kuna, besplatan prijevoz i slično.

"Ugodno ste me iznenadili. Od danas sam vaš", rekao je Bandić, ali i dodao da bi bio najsretniji kad nitko ne bi bio beskućnik. No, dodao je, iluzorno je očekivati da u bici rada i kapitala uvijek budemo pobjednici, pa je zato dobro da možemo zajedno pomoći kad netko poklekne.

Vuga je zahvalio glavnom donatoru, crkvi iz Nigerije, rekavši kako očigledno najbolje prepoznaju potrebe najsiromašnijih, pa im plaćaju najam prostorija te Hrvatskom zavodu za zapošljavanje s kojim dobro surađuju, Osnovnoj školi "Tin Ujević" na donaciji cijelog prihoda Božićnog sajma, Knjižnicama Grada Zagreba, Caritasu te brojnim volonterima i susjedima koji su ih odlično prihvatili.

Hina

Foto: Facebook profil Milana Bandića